Internationaal MVO: voor bedrijven in binnen- en buitenland

Gepubliceerd op: 9 februari 2022
Bijgewerkt op: 1 april 2022
Geschreven door
Handen Om Wereldbol

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van Thuiswinkel.org. We zetten in op een duurzame logistieke keten via Bewust Bezorgd, informeren onze leden over duurzaam verpakkingsmateriaal en het verminderen van de hoeveelheid lucht in pakketjes. Maar duurzaamheid gaat ook over maatschappelijk verantwoord ondernemen, in binnen- en buitenland. Hoe start je daarmee?

Wat is IMVO?
Als je zaken doet over de grens, zal de term IMVO vast al eens eerder voorbij zijn gekomen. De overheid verwacht van alle Nederlandse bedrijven die zakendoen in het buitenland dat zij dit maatschappelijk verantwoord doen, oftewel IMVO: Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

IMVO is niet alleen voor grote bedrijven met meerdere kantoren in verschillende landen, of voor bedrijven die fabrieken hebben staan in het buitenland. Alle bedrijven die grondstoffen, halffabricaten of producten uit het buitenland inkopen, moeten dit verantwoord doen. Dit betekent dat zij rekening moeten houden met zaken op het gebied van arbeidsomstandigheden, milieu mensenrechten en kinderarbeid.               

Steeds meer bedrijven voeren al allerlei IMVO-maatregelen door in hun bedrijf. Zij hechten waarde aan duurzaamheid en transparantie, of vinden het belangrijk zeker te weten dat er goed met alle medewerkers om wordt gegaan in hun keten en er geen kinderarbeid voorkomt. Veel bedrijven willen op deze manier een bijdrage leveren aan de Sustainable Development Goals.

Wens van consumenten & wetgeving uit de overheid

Toch zijn het niet alleen intrinsieke waarden die een rol spelen. Ook de steeds groter wordende wens van consumenten, of eisen van kredietverstrekkers, maken dat stappen worden gezet. De verwachting vanuit de overheid wordt dwingender: in het coalitieakkoord van het kabinet Rutte IV is vastgelegd dat Nederland nationale IMVO-wetgeving gaat invoeren. Hoe deze wetgeving er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk, maar er ligt al een wetsvoorstel. Kort gezegd zullen Nederlandse bedrijven wettelijk verplicht worden mensenrechten en milieu in alle stappen van de productie te respecteren.

Please to watch this video.

Wat kan ik doen?

IMVO betekent voor ieder bedrijf iets anders. Welke impact je hebt op mensenrechten, arbeidsrechten en milieu is afhankelijk van de sector waarin je actief bent en de herkomst van de producten die je inkoopt of verhandelt. Dit betekent dat de eerste stap is het uitzoeken waar producten vandaan komen en door wie deze gemaakt zijn. Door het inzichtelijk maken van de keten, kun je IMVO-risico’s opsporen en acties ondernemen om die te beheersten. Met de MVO risicochecker check je welke internationale mvo-risico’s jouw bedrijf loopt en wat je kunt doen om die risico’s te beperken.

 

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)
 • Nieuwe regelgeving verplicht rapportage over CO2-uitstoot werknemers

  Gepubliceerd op 6 mei 2024
  Kennisartikel

  Heeft u meer dan 100 personen werkzaam bij uw organisatie? Dan moet u gaan voldoen aan het besluit Werkgebonden personenmobiliteit (WPM).

  Nieuwe Regelgeving Verplicht Rapportage Over CO2 Uitstoot Werknemers800x400