Hoe ziet de logistieke keten van food e-commerce er uit?

Gepubliceerd op: 7 december 2022
Bijgewerkt op: 12 december 2022
Geschreven door
E Fulfilment Food (800 X 400 Px)
e-Academy

Steeds meer consumenten doen online hun boodschappen. Deze ontwikkeling was al gaande en de coronajaren hebben daarin nog eens een versnelling gebracht. De manier waarop een onderneming in de foodsector de e-fulfilment en de last mile inricht, bepaalt voor een groot deel het succes: leidt de werkwijze tot een product-servicecombinatie waar de klant zo tevreden over is dat hij opnieuw bij jou bestelt? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in duiken.

Wat is food e-commerce?

Food e-commerce is de online verkoop van zowel houdbare als verse voedings- en drankproducten, eventueel in combinatie met andere huishoudelijke producten (bijvoorbeeld afwasmiddel, toiletpapier en vuilniszakken). Op de Nederlandse markt zijn in dit segment diverse typen aanbieders actief. De grootste spelers zijn de omnichannel en online supermarkten, zoals Albert Heijn, Jumbo en Picnic. Er zijn ook nog andere typen aanbieders zoals abonnementsystemen (bijvoorbeeld HelloFresh) en maaltijdbezorging (bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl).

De 3 voorbeelden van logistieke keten food e-commerce

Elke logistieke keten is zo ingericht dat aan twee eisen zo optimaal mogelijk wordt voldaan:

  1. het juiste product op de juiste tijd op de juiste plaats
  2. zo laag mogelijke kosten.

De traditionele logistieke keten voor food belevert winkels met groot transport en in bulk. Om aan de vraag naar online boodschappen en thuisbezorging te kunnen voldoen, moet de logistieke keten ingrijpend veranderen. Hieronder lichten wij drie voorbeelden van veranderingen in de keten uit.

1. Hoeveelheid bestemmingen

De logistieke keten moet zo aangepast worden dat er behalve aan een relatief beperkt aantal winkels ook geleverd kan worden bij een groot aantal consumenten thuis.

2. Type vervoer 

Het type vervoer moet aangepast worden, omdat de nieuwe bestemmingen (bij consumenten thuis) niet met groot vervoer beleverd kunnen worden. Er zijn dus bestelbusjes of bezorgfietsen nodig.

3. Wijze van aanleveren

Met name voor versproducten geldt dat leveranciers steeds vaker hun producten al op klantniveau gesorteerd aanleveren. een bakker moet zijn broodproducten dus gaan aanleveren in zakjes of tasjes, in plaats van in bulk in kratten.

E-learning E-fulfilment voor food

Wil je nu zelf aan de slag gaan, en meer leren over e-fulfilment voor food? Start dan vandaag nog met onze e-learning en leer in een uurtje alles wat je moet weten voor dat je zelf aan de slag gaat!

Please to watch this video.

Aan de slag

Start direct met leren en ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis gebruik maken van onze e-learnings.

Log direct in op ons platform.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp