Hoe haal je het meeste uit achteraf betalen?

Gepubliceerd op: 30 juni 2016
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Payments Man Met Telefoon En Pas 800X400

De wettelijke verplichting om een achteraf-betalingsmogelijkheid aan te bieden, wordt lang niet door alle webshops van Nederland omarmd. Het is fraudegevoeliger, er zijn mensen die er misbruik van maken en er zijn kosten aan verbonden. Maar verkopers (zowel online als offline) zijn volgens de wet toch echt verplicht om een mogelijkheid aan te bieden waardoor de klant pas bij ontvangst van de bestelling hoeft te betalen. Daar zitten voor- en nadelen aan. Wat kun je als webshop doen om de voordelen uit achteraf betalen te halen?

Is de mogelijkheid tot achteraf betalen verplicht?

In de wet is sinds 1992 vastgelegd dat je als verkoper van producten niet in je algemene voorwaarden 100% vooruitbetalen mag eisen. Dat betekent dat er naast de 100% vooruitbetaling ook een vorm van minimaal 50% achteraf betaling moet worden aangeboden.

In de wet is ook opgenomen dat je de directe kosten, de kosten die je werkelijk maakt voor het gebruik van de achteraf-betaalmethode (de reële kosten), mag doorberekenen aan je klant. Wanneer je klant wordt geconfronteerd met extra kosten kiest hij over het algemeen sneller voor een vooraf-betaalmethode. Let er wel op dat dit voor je klanten ook een reden kan zijn om naar een andere webshop te gaan waar goedkopere achteraf-betaalmethoden worden aangeboden.

Meer omzet door achteraf betalen

Het aanbieden van een goedkope achteraf-betaalmethode kan leiden tot meer omzet. Zeker nu de retailbranche met faillissementen wordt geconfronteerd, zijn consumenten waarschijnlijk sneller geneigd om te kiezen voor de veiligheid van een achterafbetaalmethode. Ook kiezen steeds meer consumenten bewust voor een achteraf-betaalmethode omdat zij dit gewend zijn, het veilig voelt en het eenvoudig werkt.

Voorkom misbruik met achteraf betalen

Ondanks dat het aanbieden van een achteraf-betalingsmogelijkheid een verplichting is, hoeft niet ieder verzoek om achteraf te betalen worden aanvaard. Achterafbetaling kan bij individuele klanten worden uitgesloten. Je kunt als verkoper, binnen de wettelijke kaders, onderzoek doen naar een consument en bekijken of hij aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen (een kredietcheck). Indien je op grond van dit onderzoek goede redenen hebt om de mogelijkheid tot achteraf betalen uit te sluiten, is dit mogelijk. Dit besluit dient wel naar de consument te worden gemotiveerd.

Een reden om een achterafbetaling te weigeren is bijvoorbeeld als er betalingsproblemen op het adres van je klant zijn. Of als je klant onder curatele is gesteld of onder bewind staat. Dit kun je controleren in het Centraal Curatele en Bewind Register.

Het is natuurlijk voor een consument met een betalingsachterstand redelijk eenvoudig om een andere naam of ander adres op te geven in het bestelproces. Het is daarom verstandig om IP-adressen van wanbetalers bij te houden en ook daarop te controleren.

Een derde mogelijkheid om misbruik te voorkomen, is het adres van je klant te checken in Google Maps of andere manieren. Het komt namelijk weleens voor dat een leegstaand huis als afleveradres wordt opgegeven. Op deze manier kan een consument een niet-bestaande naam opgeven en kun je als webwinkel naar je centen fluiten. Mocht je twijfelen, dan is het verstandig om telefonisch contact met je klant te zoeken. Op deze manier kun je in ieder geval controleren of er een bestaand telefoonnummer is opgegeven en of de persoon die opneemt de naam gebruikt die in het orderproces is opgegeven. Waterdicht is dit natuurlijk niet. 

Achteraf-betalingsmogelijkheden?

Er zijn meerdere mogelijkheden om achteraf betaling aan te bieden: 

  • Onder rembours
  • Acceptgiro en uitgestelde machtiging
  • Uitgestelde creditcardbetaling (capture delay)
  • Achteraf-betaalmethoden

Onder rembours

Ten eerste is er de mogelijkheid om als achteraf-betalingsmogelijkheid “onder rembours” aan te bieden. Je klant betaalt dan zijn bestelling aan de deur bij aflevering. Met deze manier ben je als webwinkel altijd verzekerd van betaling. Het nadeel hiervan is dat de kosten aanzienlijk zijn. Zoals eerder opgemerkt, kunnen deze directe kosten wel worden doorberekend aan de consument, maar misschien prijs je je door deze prijsverhoging wel uit de markt. 

Acceptgiro en uitgestelde machtiging

Ten tweede kan worden gewerkt met een acceptgiro of uitgestelde machtiging. Met een uitgestelde machtiging ontvangt je klant alvast zijn product maar betaalt hij het product pas later. Een voorbeeld hiervan zijn acties zoals: “koop nu, betaal pas in 2018”. Let er wel op dat je gebruik maakt van een rechtsgeldige machtiging. Er bestaan ook niet-rechtsgeldige machtigingen.

Ook het aanbieden van een creditcard met capture delay (uitgestelde betaling) is een geldige achteraf-betalingsmogelijkheid. Capture delay betekent dat een creditcardbetaling wordt opgesplitst in twee delen. Eerst wordt de klant gevraagd om goedkeuring van de betaling en pas later wordt het aankoopbedrag van de rekening van de klant afgeschreven. Voorwaarde van een geldige achteraf-betaalmethode is dat het bedrag pas wordt afgeschreven wanneer het product is ontvangen.

Ten slotte kun je natuurlijk kiezen voor achteraf-betaaldiensten zoals Klarna, Afterpay, Buckaroo, Focum of Sisow. Zij nemen het totale betaalrisico over, ongeacht of de consument wel of niet betaalt. Daarnaast doen zij de kredietcheck voor je. Dergelijke aanbieders nemen dus een hoop zorgen weg.

Klachtenoverzicht mei 2016

In de maand mei 2016 werden via het klachtenformulier op onze website 244 klachten en/of vragen ingediend. Er waren 106 leden met klachten. 54 klachten gingen over niet-leden. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, is het aantal klachten gedaald.

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel