Hoe bereid jij je voor op de eindejaarsdrukte?

Gepubliceerd op: 15 november 2022
Bijgewerkt op: 26 oktober 2023
Geschreven door
Hoe Overleef Je De Piekperiode 800 X 400 Px
Business Partner

De feestdagen staan weer voor de deur! Dus ook de piek voor webwinkels komt er weer aan. Een absolute topsportperiode waar we samen 2,1 miljoen pakketten per dag kunnen verwerken! Dat we de finish gaan halen, dat weten we zeker. Maar hoe zorgen we dat we met z’n allen het maximale uit deze eindejaarssprint halen? Lees de tips van PostNL voor een legendarische eindejaarssprint.

1. Bouw je eindsprint goed op

Door je eindsprint goed op te bouwen zorgen we samen voor minder piekbelasting. Spreid bijvoorbeeld je salesacties zoveel mogelijk van november tot januari, en kies niet voor een Singles' of Black Friday-dag, maar bijvoorbeeld voor een week. Zo spreid je de druk op je operatie, vergroot je je omzet en zorgt je voor tevreden klanten. Hou er ook rekening mee dat we aan het einde van de week meer ruimte hebben voor (brievenbus)pakketten. En als je je pakketten ook vroeg en op zondag aanlevert, kunnen we ze nog beter verwerken. Zo zorgen we samen voor de beste kwaliteit en maken we jouw klantverwachtingen waar.

2. Zorg voor een goede wedstrijdvoorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Geef dus tijdig een zo goed mogelijke planning aan ons door. Maak ook gebruik van onze notificatieservice om je klanten zo goed mogelijk te informeren, dat scheelt weer drukte bij je klantenservice.

3. Zo min mogelijk lucht verzenden

Maak je pakketjes zo klein mogelijk. Zorg dat de dozen of zakken goed om het product heen passen en voorkom het verzenden van lucht. Hoe kleiner je verpakking, hoe meer pakketjes er in een rolcontainer passen en dus ook in de busjes. 

4. Ken de internationale spelregels

Een zending naar het buitenland gaat soms net even anders. Maar met de juiste kennis en informatie gaat dit net zo soepel als binnen Nederland. Belangrijk is een juiste adressering per land. Want de regels kunnen per land verschillen. Ook een stevige verpakking is aan te raden om beschadigingen te voorkomen. 

5. Train op het onderdeel retouren

Maak het je klanten zo eenvoudig mogelijk om hun bestelling te retourneren. Zo zorg je voor meer tevreden klanten en dus ook voor meer terugkerende klanten. Handig is om tijdens de drukke dagen je retourtermijn op minimaal 30 dagen te zetten. Zorg er dan ook voor dat je in januari genoeg capaciteit hebt om je (internationale) retouren te verwerken. Oh, en gebruik de adrescheck om onnodige retouren te voorkomen! 

6. Geef het stokje goed door

Met goed teamwerk maken we het verschil. Het helpt bijvoorbeeld enorm als je al je pakketten zo klein en efficiënt mogelijk verpakt. Dan benut je de ruimte in de rolcontainer ook optimaal. Lever daarnaast pakketten met een afwijkend formaat apart aan en zorg dat je pakketten op tijd klaar staan. Dan nemen wij het stokje over en doen de rest! 

Hou iedereen op de hoogte van de laatste stand van zaken

Een tevreden klant komt graag nog eens bij je terug. Dus hou je klanten goed op de hoogte van het moment van bezorging. Daarmee kom je je beloftes na en zorg je ervoor dat de ontvanger tevreden is. Gebruik daarvoor onze zakelijke track & trace-module en vermeld bij het voormelden ook altijd het e-mailadres van de ontvanger.

 

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp