Hoe benut je b2b-verkoop zo optimaal mogelijk met jouw webshop?

Gepubliceerd op: 18 juni 2019
Bijgewerkt op: 21 januari 2021
Geschreven door
B2b B2c

Het online landschap verandert constant. Zo groeit het aantal e-commercebedrijven dat de zakelijke markt bedient aanzienlijk, en dat is niet zo vreemd. Business-to-business (b2b) verkoop biedt namelijk vele kansen. Zakelijke bestellingen zijn vaak groter dan die van consumenten, wat een hoger aankoopbedrag betekent, er vinden vaker herhaalaankopen plaats en die laatstgenoemden zijn veelal goed te voorspellen.

Stel, je verkoopt met jouw webshop op dit moment alleen aan consumenten, maar je wilt ook de zakelijke markt gaan bedienen. Op welke belangrijke verschillen tussen b2c- en b2b-verkoop moet je dan letten? En hoe kun je beide markten bedienen binnen één webshop? Business partner CCV schreef er een blog over.

De belangrijkste verschillen tussen b2c- en b2b-webshops

Prijzen inclusief of exclusief btw

Consumenten betalen btw over een product en willen dus prijzen zien inclusief btw. Voor zakelijke klanten is het daarentegen normaal om prijzen exclusief btw te bekijken, direct of na inlog.

Verschillende betaalmethoden

Bij b2b-e-commerce is het heel normaal om aankopen pas achteraf te betalen in tegenstelling tot bij b2c-verkoop, waarbij betalingen meestal direct plaatsvinden. Het is dan ook belangrijk om onderscheid te kunnen maken in welke betaalmethoden je beschikbaar stelt voor jouw b2c- en b2b-klantgroep.

Speciale prijzen

Prijsstructuren binnen b2b-e-commerce zijn meestal niet standaard. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van klantspecifieke prijzen en staffelkortingen. Staffelkortingen kunnen voor een zakelijke klant een reden zijn om juist bij jouw webshop een aankoop te doen, maar je kunt je indenken dat dergelijke kortingen voor particuliere consumenten niet relevant zijn.

Login met goedkeuring

Het kan wenselijk zijn om zakelijke klanten zelf af of goed te keuren nadat zij zich op jouw webshop hebben geregistreerd. Zo kun je als webwinkelier zelf bepalen wie er wel en niet via jouw webshop mogen bestellen en houd je hierover zelf de controle.

Speciaal assortiment

Het is gebruikelijk én wenselijk om aan consumenten jouw gehele productaanbod te tonen. Bij het bedienen van de zakelijke markt komt het echter vaak voor dat een zakelijke klant slechts een specifiek productaanbod wil zien omdat hij slechts uit deze selectie van producten bestelt. Het is dan wenselijk om per klant(groep) te kunnen bepalen welke producten er worden getoond.

Afwijkende ordervelden

De velden die een particuliere klant moet invullen in het orderproces op jouw webshop verschillen van die van een zakelijke klant. Zo is het logisch dat een zakelijke klant bijvoorbeeld een KvK- of btw-nummer dient op te geven. Het tonen van deze velden aan een consument is overbodig, en het is dus handig om zelf de keuze te hebben welke ordervelden je aan welke klantgroep toont.

CCV Shop B2B webshopoplossing

Wil jij ook de b2b-markt betreden en wil je dat jouw zakelijke klanten via een modern, veilig en gebruiksvriendelijk platform jouw producten online kunnen kopen? CCV Shop is een unieke SaaS-oplossing met een volledig eigen ontwikkelde b2b-app. Hiermee heb je alle functionaliteiten in huis om van jouw b2b-verkoop een succes te maken. Zo beschik je over de volgende features:

  • Je kunt prijzen zowel inclusief als exclusief btw tegelijkertijd tonen op jouw webshop. Daarnaast kun je ervoor kiezen om klanten vóór het inloggen prijzen inclusief btw te tonen en ná het inloggen enkel prijzen exclusief btw. Op deze manier kun je jouw webshop geschikt maken voor zowel consumenten als zakelijke klanten.
  • Wil je dat alleen loyale klanten gebruik mogen maken van de mogelijkheid om bijvoorbeeld op rekening te betalen? Selecteer dan in de software welke betaalmethodes voor wie beschikbaar zijn.
  • Hanteer je verschillende prijzen per type inkoper of heb je speciale prijsafspraken bij een bepaald volume? In de webwinkelsoftware van CCV Shop kun je dit per (type) klant instellen.
  • Kies je ervoor om klanten te laten registeren op jouw webshop, dan kun je bij de loginmethodes ook kiezen voor een login met goedkeuring. Je kunt dan zelf bepalen of een klant die zich wil registreren wel of niet goedkeuring krijgt om in te loggen.
  • Zowel op categorie- als productniveau kun je bepalen of producten wel of niet getoond worden aan een klant. Zo kun je bijvoorbeeld een pagina maken met producten die slechts voor een kleine groep klanten beschikbaar is.
  • Geef aan welke ordervelden worden weergegeven en verplicht zijn in het bestelproces van jouw zakelijke klanten. Bied je ook b2c aan met je webshop? Dan kunnen de ordervelden per type klant verschillen en kun je dit naar wens instellen.

Bij CCV Shop betaal je per maand een vast laag bedrag waarvoor je een webshop inclusief hosting, updates en deskundig support krijgt. Ben je benieuwd naar de verdere mogelijkheden voor jouw b2b-e-commerceplatform? Kijk dan eens op de B2B pagina of neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp