Hoe begin je met duurzaam ondernemen?

Gepubliceerd op: 15 januari 2024
Bijgewerkt op: 15 januari 2024
Geschreven door
Inge 800 X 400

Inge Demoed, Innovation Manager bij Thuiswinkel.org, is medeverantwoordelijk voor de pilot van de duurzaamheidsstandaard, een standaard die we lanceren in april. Tijdens de gesprekken met de deelnemers merkt ze verschillende uitdagingen op waar bedrijven mee te maken krijgen. Want hoe begin je nu precies met duurzaamheid en stuur je op bewustwording intern? In dit artikel geeft onze expert Inge daar antwoord op.

Over de duurzaamheidsstandaard

Duurzaamheid staat bij veel bedrijven al op de agenda, maar bepalen waar je mee begint blijkt toch lastig te zijn. Thuiswinkel.org introduceert in april dit jaar een duurzaamheidsstandaard waarmee bedrijven op weg worden geholpen en kunnen groeien in duurzaamheid. De standaard bestaat uit zes thema’s en verschillende doelen:

  1. Duurzaamheidsstrategie: Opstellen van een duurzaamheidsstrategie en -plan om hun visie en doelen voor duurzaamheid te definiëren en uit te voeren.
  2. Bezorgen: Sturing naar CO2 vriendelijke leveropties in de check-out. Plan voor reduceren van emissie.
  3. Verpakken: Minimaliseren van de lucht en vulmateriaal in verpakkingen en het gebruiken van recyclebare en herbruikbare materialen.
  4. Retouren: Voorkomen van retouren en minimaliseren van afschrijvingen.
  5. Duurzaam Productaanbod: Duurzame inkoop en aanbieden van een duurzaam assortiment aan de consument.
  6. Circulaire Economie: Stappen zetten naar een circulair businessmodel en voldoen aan product-specifieke wetgeving.

Afgelopen jaar hebben 14 leden deelgenomen aan de pilot van Thuiswinkel.org. Inge vertelt dat ook in deze pilot terugkwam dat de deelnemende bedrijven nog moeite hebben om te bepalen waarmee ze beginnen. Daarnaast blijkt ook dat onze leden al het nodige doen, maar nog niet altijd een actieplan hebben. Hier moet de duurzaamheidsstandaard uitkomst in bieden: “Met de zes thema’s die we opgesteld hebben, geven we onze leden houvast en inzicht in waar je staat op het gebied van duurzaamheid. Het is een 0- en een 1-meting, op de nul kun je een plan van aanpak zetten. Begin namelijk gewoon eens met een van de zes thema’s en pak daarnaast ook de quick wins op en creëer zo gedragenheid intern”, vertelt Inge.

Het belang van samenwerken

Uit de pilot blijkt dat bewustwording en gedragenheid creëren intern de volgende uitdaging is waar de deelnemende bedrijven mee zitten. En dat terwijl het meekrijgen van de gehele organisatie net zo belangrijk is volgens Inge: “Als duurzaamheids- of e-commercemanager moet en kun je het niet alleen doen. Samen is de impact veel groter. Duurzaamheid moet dan ook als groene draad door je organisatie lopen”.

Maar hoe creëer je nu bewustwording en gedragenheid?

In een eerder gesprek met Livera deelde Terry Hommelberg-Hoogsteder, CSR & Project Manager, haar aanpak bij Livera. Terry benadrukte het belang van een leuke en creatieve benadering. Zo introduceerde Livera bijvoorbeeld de actie waarbij alle collega's van het hoofdkantoor samen afval verzamelden. Degene die het meeste afval verzamelde, kreeg als beloning een extra vrije dag.

Ook Inge is het eens met Terry en geeft zelf nog andere tips om bewustwording en gedragenheid te creëren: “Breng als eerste in kaart wat je allemaal op het gebied van duurzaamheid doet. Dit is vaak al best veel en geeft intern al een positiever beeld. Daarnaast is het belangrijk om klein te starten. Begin met een van de zes pijlers. Maken jullie stappen? Vier dan gezamenlijk je successen”, aldus Inge.

Duurzaamheid duur? Dat hoeft niet zo te zijn

Waar veel bedrijven nog niet bekend mee zijn is dat duurzaam ondernemen kosten kan besparen en ook andere voordelen oplevert. Uit de Net Positive Employee Barometer van Paul Polman blijkt dat duurzaam ondernemen helpt bij het aantrekken en behouden van medewerkers. In feite overweegt zelfs 30% van de werknemers ontslag als het bedrijf niet aan duurzame normen en waarden voldoet. Het loont dus niet alleen ethisch, maar ook economisch om te starten met duurzaam ondernemen en is ook een onderdeel om futureproof te blijven.

Doe de quickscan

De duurzaamheidsstandaard van Thuiswinkel.org geeft dus houvast en richting. Wil je weten hoever je al bent met duurzaamheid in je organisatie? Met deze quick scan krijg je een beeld van de zes thema’s die in deze standaard aan bod komen. Vul hem in en kom erachter hoever jij al bent en waar wij jou bij kunnen helpen!

VUL DE QUICKSCAN IN

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

CTA Inge Demoed

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp