De nieuwe digitale klant

Gepubliceerd op: 8 maart 2022
Bijgewerkt op: 10 maart 2022
Geschreven door
Onlinemarketplace Pic
Business Partner

COVID-19 en de daarbij behorende beperkingen in het kader van ‘social distancing’ versnelden de digitaliseringstrend die de afgelopen jaren al speelden in het winkellandschap. Het consumentengedrag is grotendeels verschoven naar online winkelen. Grote technologische reuzen investeren in het metaverse-concept, waardoor we dit proces niet snel zien eindigen. Daarnaast zijn steeds meer mensen de afgelopen jaren gewend geraakt aan het online winkelen; het online gemak en de snelle levering zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Zo wordt er dan ook steeds meer bij marketplaces als Amazon en bol.com besteld.

Dit artikel is geschreven door business partner La Boutique.

Academisch onderzoek adviseert lokale winkeliers om zich aan te passen aan het nieuwe digitale landschap en om te kiezen voor online kanalen. Dit artikel, dat is geschreven door business partner La Boutique, bespreekt twee van de meest voorkomende opties om als lokale retailer de veeleisende klant een multichannel ervaring aan te bieden. De lokale retailer kan dit  doen door te verkopen op een digitale marktplaats of door een eigen webshop te maken.

Transactie creëren tussen kopers en verkopers

Een digitale marktplaats is een platform dat een transactie tussen kopers en verkopers creëert en betrekking heeft op een product of dienst. De markplaats verbindt potentiële kopers van een dienst of product met de verkopers daarvan.

We kunnen stellen dat COVID-19 een al bestaande trend heeft aangewakkerd en niet een nieuwe trend in gang heeft gezet. Ook vóór de wereldwijde pandemie waren de 100 beste digitale marktplaatsen van 2019 al goed voor 60,1% (oftewel 2,08 biljoen US dollar) van de totale e-commerceverkoop.

Voordelen van kiezen voor een digitale marktplaats zijn onder meer:

  • Toegang tot meer consumenten: Marktplaatsen bieden kleine bedrijven de mogelijkheid om een breder scala aan klanten aan te trekken. Lokale retailers kunnen namelijk profiteren van de merknaam en van het klantenbestand van de marktplaats.
  • Vertrouwensfactor: Digitale marktplaatsen kunnen er daarnaast voor zorgen dat de consumenten meer vertrouwen krijgen in de lokale retailer. Consumenten kopen liever op een gevestigde en bewezen marktplaats dan op individuele en onbekende websites.
  • Online gemak: Zoals hierboven al benoemd is, zijn mensen gewend geraakt aan het online gemak van digitale marktplaatsen. Consumenten willen een wisselend aanbod aan merken en producten met de daarbij behorende betalings- en logistieke voordelen. Consumenten kijken daarom graag op hun favoriete marktplaatsen in plaats van te zoeken naar onafhankelijke en op zichzelf staande e-commerce websites.

Niet alles is mogelijk in een digitale marktplaats

Nadelen van digitale marktplaatsen zijn onder andere de beperkingen in het bieden van persoonlijke service en winkelgerelateerde merkmogelijkheden. Met een eigen merkwebsite kan de winkelervaring gepersonaliseerd worden. Dit kan gaan van merkverpakkingen tot het opzetten van een winkelgerelateerde bestemmingspagina om uw specifieke klanten te targeten. Deze op de winkel toegespitste ervaring is niet mogelijk in een digitale marktplaats, gezien de schaalbaarheid en one-size-fits-all.

De combinatie van digitale marktplaatsen en specifieke webwinkels

Dit artikel ging over de snelgroeiende digitale klant. Academici bevelen de lokale retailer aan om hun bedrijfsmodellen aan te passen aan de veeleisende klant. Door te profiteren van zowel digitale marktplaatsen als specifieke merkwebwinkels kun je twee vliegen in één klap slaan.

Met een eigen website kun je je bedrijf specifiek in de markt zetten zoals jij dat wilt. Jouw eigen website moet je beschouwen als je belangrijkste bedrijfsfase, die echt de waarden presenteert die je van plan bent vast te stellen. Aan de andere kant zijn lokale retailers niet te vergelijken met multinationals als Adidas en Nike. Lokale retailers worden vaak alleen herkend in hun specifieke stad, als ze daar al herkend worden. Bij kleine bedrijven komt het vaak voor dat de klant bij toeval langs de winkel loopt en spontaan besluit even binnen te lopen. Door je winkelwebsite aan te vullen met een digitale marktplaats, krijg je dus een extra online kanaal. Hiermee profiteer je van de merknaam en het vertrouwen en kun je je richten op een geheel nieuwe markt. Bovendien kun je profiteren van het online gemak van de markt en je aanpassen aan de veeleisende klant van de huidige zakelijke omgeving.

 

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp