Hoeveel pakketbusjes rijden er rond voor webwinkels?

Gepubliceerd op: 31 januari 2024
Bijgewerkt op: 31 januari 2024
Geschreven door
Pakketbusjes 800 X 400

De bestelwagens van pakketvervoerders zijn erg zichtbaar, maar dit aandeel als onderdeel van alle bestelwagens binnen de ‘last mile’[1] ligt relatief laag: ongeveer 4-5% van alle bestelwagens betreft pakketbezorging[2]. Nog geen 1% van het totale verkeer bestaat uit bestelwagens van pakketvervoerders. Mensen denken vaak dat het aandeel pakketbusjes groter is. Hoe dat komt, vertellen we je in dit artikel.

Pakketbusjes zijn veel zichtbaarder

Een op de drie Nederlanders denkt dat 50 tot 80% van de bestelwagens op de weg rondrijden om pakketjes voor webwinkels te bezorgen. Dat lijkt zo, omdat de pakketbusjes voor de deur stoppen, terwijl bijvoorbeeld de bussen van de bouwlogistiek doorrijden naar locatie en daar stil staan. Er rijden veel meer van dat soort busjes rond, maar ze vallen uiteindelijk minder op.

Hiermee is het bezorgen van de in totaal 611 miljoen pakketten in 2023, uiteindelijk gedaan door een heel klein deel van de bijna 990 duizend bestelbusjes die er in 2022 in Nederland geregistreerd waren. Eén vervoersmiddel kan, afhankelijk van het gebied, de grootte van het vervoersmiddel en/of de werktijd van de bezorger, honderden pakketten per dag bezorgen. Zo kan een gemiddelde bestelbus tot 200 pakketten bezorgen en een gemiddelde vrachtfiets tot 140 pakketten. Dat de bezorging van de e-commercepakketten erg zichtbaar is, betekent dus niet dat de e-commercesector ook een groot aandeel heeft in het stadsverkeer.

Online versus offline

Uit onderzoek van Oliver Wyman blijkt dat online winkelen 1,5 á 2,9 keer minder uitstoot dan fysiek winkelen. Dat komt onder andere omdat het energiegebruik in de gebouwen (winkels) bij fysieke retail veel hoger ligt dan bij e-commerce (distributiecentra). Ondanks het feit dat de e-commercesector voertuigen nodig heeft om te kunnen bezorgen, neemt het totale autoverkeer door e-commerce juist af. Elk busje dat voor e-commerce rijdt, voorkomt dat er 4 tot 9 (personen)auto’s de weg op gaan (o.a. omdat er geen vervoerbeweging plaatsvindt van consument naar fysieke winkel). In stedelijke gebieden zoals Parijs, Berlijn en Londen zijn e-commerceleveringen bijvoorbeeld 0,5% van het totale verkeer, terwijl fysieke detailhandel 11% van het totale verkeer veroorzaakt.


In onze kennisbank bespreken wij meer van dit soort misverstanden over de e-commercesector. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje in onze kennisbank.

Ontdek meer


[1] Het laatste deel van het bezorgtraject: van het magazijn van de webwinkel naar de consument

[2] Topsector Logistiek: Outlook pakketmarkt en thuisleveringen

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)
 • Nieuwe regelgeving verplicht rapportage over CO2-uitstoot werknemers

  Gepubliceerd op 6 mei 2024
  Kennisartikel

  Heeft u meer dan 100 personen werkzaam bij uw organisatie? Dan moet u gaan voldoen aan het besluit Werkgebonden personenmobiliteit (WPM).

  Nieuwe Regelgeving Verplicht Rapportage Over CO2 Uitstoot Werknemers800x400