Hoeveel pakketbusjes rijden er rond voor webwinkels?
Bijgewerkt op: 31 januari 2024
De bestelwagens van pakketvervoerders zijn erg zichtbaar, maar dit aandeel als onderdeel van alle bestelwagens binnen de ‘last mile’[1] ligt relatief laag: ongeveer 4-5% van alle bestelwagens betreft pakketbezorging[2]. Nog geen 1% van het totale verkeer bestaat uit bestelwagens van pakketvervoerders. Mensen denken vaak dat het aandeel pakketbusjes groter is. Hoe dat komt, vertellen we je in dit artikel.
Pakketbusjes zijn veel zichtbaarder
Een op de drie Nederlanders denkt dat 50 tot 80% van de bestelwagens op de weg rondrijden om pakketjes voor webwinkels te bezorgen. Dat lijkt zo, omdat de pakketbusjes voor de deur stoppen, terwijl bijvoorbeeld de bussen van de bouwlogistiek doorrijden naar locatie en daar stil staan. Er rijden veel meer van dat soort busjes rond, maar ze vallen uiteindelijk minder op.
Hiermee is het bezorgen van de in totaal 611 miljoen pakketten in 2023, uiteindelijk gedaan door een heel klein deel van de bijna 990 duizend bestelbusjes die er in 2022 in Nederland geregistreerd waren. Eén vervoersmiddel kan, afhankelijk van het gebied, de grootte van het vervoersmiddel en/of de werktijd van de bezorger, honderden pakketten per dag bezorgen. Zo kan een gemiddelde bestelbus tot 200 pakketten bezorgen en een gemiddelde vrachtfiets tot 140 pakketten. Dat de bezorging van de e-commercepakketten erg zichtbaar is, betekent dus niet dat de e-commercesector ook een groot aandeel heeft in het stadsverkeer.
Online versus offline
Uit onderzoek van Oliver Wyman blijkt dat online winkelen 1,5 á 2,9 keer minder uitstoot dan fysiek winkelen. Dat komt onder andere omdat het energiegebruik in de gebouwen (winkels) bij fysieke retail veel hoger ligt dan bij e-commerce (distributiecentra). Ondanks het feit dat de e-commercesector voertuigen nodig heeft om te kunnen bezorgen, neemt het totale autoverkeer door e-commerce juist af. Elk busje dat voor e-commerce rijdt, voorkomt dat er 4 tot 9 (personen)auto’s de weg op gaan (o.a. omdat er geen vervoerbeweging plaatsvindt van consument naar fysieke winkel). In stedelijke gebieden zoals Parijs, Berlijn en Londen zijn e-commerceleveringen bijvoorbeeld 0,5% van het totale verkeer, terwijl fysieke detailhandel 11% van het totale verkeer veroorzaakt.
In onze kennisbank bespreken wij meer van dit soort misverstanden over de e-commercesector. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje in onze kennisbank.
[1] Het laatste deel van het bezorgtraject: van het magazijn van de webwinkel naar de consument
[2] Topsector Logistiek: Outlook pakketmarkt en thuisleveringen
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Greenwashing: wat is het precies en waarop moeten bedrijven letten in hun marketing?
Gepubliceerd op 9 september 2024KennisartikelOntdek hoe je als e-commerce specialist greenwashing kunt vermijden en je marketingstrategie kunt versterken met de nieuwste richtlijnen en wetgeving.
-
Decathlon behaalt de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: een duurzaam voorbeeld
Gepubliceerd op 6 september 2024CategorieDecathlon, een wereldwijde leider in sportartikelen en -kleding, behaalde de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering. Wat heeft de certificering voor Decathlon betekend?
-
Interview met Frans Beckers en Mark Heere: Digital Product Passport als kans voor innovatie
Gepubliceerd op 5 september 2024KennisartikelHet interview met Frans Becker en Mark Heere bespreekt de kansen van het Digital Product Passport voor innovatie in e-commerce, met een focus op duurzaamheid en transparantie in de productketen.
-
Consument onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen
Gepubliceerd op 2 september 2024CategorieDe Nederlandse consument besteedt steeds meer online en waardeert duurzaamheid, maar zowel consumenten als webwinkels moeten nog stappen zetten. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van de Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor.