3 tips voor een succesvolle webshop in Duitsland

Gepubliceerd op: 15 juni 2017
Bijgewerkt op: 15 juni 2017
Geschreven door
Germany

Draait je webshop al een goede omzet in Nederland en misschien ook al in België? Denk je ook soms na over het enorme onbenutte potentieel direct over de grens bij onze oosterburen? Als je alleen naar de cijfers kijkt, is dat ook wel logisch. Duitsland heeft bijna vijf keer zoveel inwoners als Nederland en ook in Duitsland maakt online shopping de laatste jaren een enorme groei door. Daarbij verschillen onze twee landen op het eerste gezicht helemaal niet veel van elkaar. Duitsland lijkt dus een ideale markt om naar uit te breiden. Houd er echter wel rekening mee dat er wel degelijk verschillen zijn. Sommigen zijn zelfs doorslaggevend voor eventueel succes op de Duitse markt.

 

1. Ken je bereik op de Duitse markt

In Duitsland kochten in 2015 ongeveer 47 miljoen consumenten producten of diensten online. Dit aantal staat gelijk aan 77% van de internetgebruikers vanaf tien jaar oud. In 2010 waren dit nog 39 miljoen online shoppers dus in zes jaar tijd is dit aantal met 20% gegroeid. Dit grote aantal potentiële klanten direct naast de deur maakt Duitsland zo interessant voor Nederlandse webshopeigenaren.

2. Ken het koopgedrag van Duitse consumenten

Tussen het koopgedrag van Nederlandse en dat van Duitse consumenten bestaan wel degelijk grote verschillen. In de loop van de tijd hebben we via onze klanten die op de Duitse markt actief zijn veel ervaring opgedaan. Hierbij vielen de volgende verschillen in koopgedrag ons het meest op:
•    Het zakelijke taalgebruik is in Duitsland veel formeler. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over hoe je potentiële klanten wilt benaderen. De Nederlandse jovialiteit en familiaire benadering wordt vaak niet op prijs gesteld bij onze oosterburen.
•    Duitse consumenten zijn meer gericht op uitgebreide informatie in de vorm van tekst.
•    Het aankoopproces duurt bij een Duitse consument gemiddeld langer dan bij een Nederlandse. Daarnaast hecht hij of zijn meer belang vertrouwen.

3. Wat zijn de e-commercestandaarden in Duitsland?

Usability

Bij twee derde van de Duitse webshops is het mogelijk om via een gastaccount te bestellen. Het is dan gebruikelijk de checkout met drie tot vier klikken te doorlopen (bij de grote modeketens is dit zelfs binnen twee klikken mogelijk).

Keurmerken

Vooral voor kleine, onbekende of buitenlandse online shops zijn keurmerken (in Duitsland Gütesiegel genoemd) een belangrijk instrument om vertrouwen bij Duitse consumenten op te bouwen. De bekendste Duitse keurmerken voor webwinkels zijn de Käufersiegel (van de Händlerbund), Trusted Shops, Safer Shopping (TÜV Süd) en EHI Geprüfter Online-Shop.

Betaalmethoden

•    Een algemeen geldig systeem zoals iDEAL bestaat in Duitsland niet.
•    Achteraf betalen (op rekening) kun je het beste helemaal bovenaan plaatsen bij de betaalmethoden; dit is nog steeds de populairste betaalmethode in Duitsland (voorkeur van 90%). Op de tweede plek komt de betaalmethode “Lastschrift”, gevolgd door PayPal en creditcards.
•    Deze vier betaalmethodes omvatten gezamenlijk ongeveer 85% van het online betaalgedrag. De overige 15% wordt gevuld met onder andere Amazon Pay, Sofortüberweisung en Giropay.

Levertijd

In Duitsland duurt het leveren van een bestelling gemiddeld twee dagen. Hier kent Nederland andere standaarden. Door snel en op tijd te leveren kun je als Nederlandse webshop in positieve zin opvallen. Daarnaast is het op dit moment bij slechts ongeveer 13% van de webwinkeliers in Duitsland mogelijk om de levering op een ongebruikelijk tijdstip of in de avond te plannen – ook hier liggen kansen voor Nederlandse webshops.

Dus...

Je eigen webshop uitbreiden naar Duitsland? Het kan een grote kans zijn als je goed bent voorbereid. Als je het op een professionele manier aanpakt – met andere woorden, je houdt je aan de wettelijke bepalingen en speelt in op culturele verschillen – liggen er zeker grote kansen in het succesvol uitbreiden van je webshop naar de Duitse markt.

Aan de slag met cross-border verkopen naar Duitsland?

Maak onze e-learning E-commerce naar Duitsland. In deze e-learning krijg je concrete tips en stappen aangereikt om met een goed doordachte strategie de Duitse markt succesvol te betreden.

Bekijk de e-learning

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • In 2023 meer pakketten verstuurd dan in 2022

  Gepubliceerd op 16 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2022 zagen we nog een daling in het aantal verstuurde pakketten ten opzichte van het jaar daarvoor, maar in 2023 zien we weer een stijging.

  Pakketjes Bezorgen In 2023
 • Navigeren door de gevaren van verboden prijsafspraken en online misleiding

  Gepubliceerd op 15 mei 2024
  Kennisartikel

  Thuiswinkel.org heeft recent de webinar: Verboden prijsafspraken en online misleiding georganiseerd. Wat zijn de belangrijkste learnings?

  Webinar Herroepingsrecht
 • Nieuwe business partner: Troostwijk Auctions

  Gepubliceerd op 14 mei 2024

  Vandaag spreken we met Alfred Blom, Accountmanager, over het bedrijf en over hoe zij de leden van Thuiswinkel.org verder kunnen helpen.

  Troostwijk
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)