Kansen voor online retail voor het verlagen van hun milieu-impact

Gepubliceerd op: 5 maart 2015
Bijgewerkt op: 11 augustus 2021
Duurzaamheid Bloemen Tussen Het Gras Dichtbij 800X400

Online winkelen heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De keuze voor de consument groeit dagelijks en het gemak in winkelen neemt toe. In 2014 shopte 92% van de Nederlanders minimaal één keer online*. Ook de innovaties binnen online winkelen zijn veelbelovend, waaronder op het gebied van bezorging. Met het stijgende aantal aankopen, neemt ook het aantal bezorgingen en de mogelijkheden toe. Deze bezorgingen hebben een impact op het milieu. Uit onderzoek van EY en Thuiswinkel.org naar de milieu-impact van het bezorgtraject van verkoper tot voordeur blijkt dat de gekozen manier van bezorging van grote invloed is op de milieu-impact.

Thuiswinkel.org en EY presenteerden de resultaten van het onderzoek tijdens het congres ShoppingTomorrow. Het onderzoek naar duurzaamheid van het bezorgtraject tussen webwinkel en consument, de zogenaamde ‘last mile’, is mede mogelijk gemaakt door PostNL en DPD.

Het onderzoek toont aan dat in de meeste gevallen ‘bezorging aan huis’ een lagere milieu-impact (3,8 cent schadekosten voor het vervoeren van één pakket) heeft dan het ‘conventioneel winkelen’ (4,5 cent). Hierbij is ervan uitgegaan dat de consument voor een boodschap in een fysieke winkel regelmatig de auto pakt, wat sterk bijdraagt aan de milieu-impact. Bezorging aan huis door een pakketbezorger is in dat geval efficiënter en kan dubbel zoveel verschil maken. “Het is belangrijk dat webwinkels inzicht hebben in hun milieu-impact en dit meenemen in hun logistieke strategie. Enerzijds in de keuzes die webwinkels intern over de logistieke inrichting maken. Anderzijds door consumenten inzicht te geven in de milieu-impact van een bepaalde afleveroptie”, aldus Margreeth Pape, adviseur Logistiek en Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org.

Duurzame ontwikkelingen verlagen impact

Innovatie speelt een belangrijke rol bij duurzamere bezorgmogelijkheden. Duurzame trends als drop-off-points, elektrische voertuigen en fietskoeriers verlagen naar verwachting de impact. Andrea Vogel, voorzitter actieprogramma Voetafdruk van Online Handel en partner EY: “Online retailers hebben veel mogelijkheden om de milieu-impact te verlagen. Een potentiële differentiator in een sterk concurrerende markt. Voor een specifieker beeld is het verstandig om per retailer een berekening te maken op basis van de specifieke route die een pakketje aflegt. Dat geeft concrete aanknopingspunten voor verbeteringen.”

Consument heeft invloed op milieu-impact

Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor de consument. Uit het onderzoek blijkt dat de keuze van de consument directe invloed heeft op de milieu-impact. Vogel: “Als onderdeel van het onderzoek hebben wij een social media-scan uitgevoerd om te analyseren hoe de consument zich uitspreekt over duurzaamheid van de last mile. Het blijkt dat zij zich nauwelijks uitspreken over dit onderwerp. Dit kan als reden hebben dat zij zich er niet druk om maken óf dat zij te weinig weten over de effecten van winkelen op het milieu en de maatschappij.”

EY en Thuiswinkel.org stellen daarom in hun onderzoek dat retailers de consument meer inzicht moeten geven in de milieu-impact van de verschillende soorten pakketbezorging, zodat consumenten hun keuze kunnen bijstellen. “Met dit onderzoek hebben we een goede eerste stap gezet. Samen met onze leden en andere (online) partijen gaan wij ons het komende jaar richten op nog meer mogelijkheden voor verduurzaming van onze branche. Uiteraard zullen wij hierin ook de rol van de consument onderzoeken,” aldus Pape.

Milieu-impact van verkoper tot voordeur

Vier scenario’s voor bezorging en vervoer

Met de werkgroep Actieprogramma Voetafdruk van Online Handel zijn er vier bezorgscenario’s opgesteld, met afstand- en bezorggegevens van PostNL. Er is gebruik gemaakt van gemiddelden, de resultaten kunnen dus in specifieke gevallen (veel) hoger of lager zijn. Twee veel toegepaste online bezorgscenario’s worden vergeleken met offline winkelen en een innovatief scenario. Op basis hiervan hebben we de milieu-impact van de last mile per scenario vastgesteld:

  1. Conventioneel winkelen: traditioneel winkelen in een fysieke winkel.
  2. Bezorging aan huis: online aankopen en het pakket thuis laten bezorgen.
  3. Pick-up-pointbezorging: online aankopen en het pakket ophalen bij een pick-up-point.
  4. Drop-off-pointbezorging: online aankopen, waarna het pakket met de auto vervoerd wordt tot de rand van de wijk. Vanaf hier brengt een fietser het naar de consument.

Download hier het hele rapport

Naar groenere logistiek

Hoe kunnen online retailers de milieu-impact van hun bezorgdiensten verminderen? Enkele praktische suggesties:

  • Waar in de bezorging zit de grootste milieu-impact? Bereken dit voor de eigen organisatie, met het model uit dit onderzoek.
  • Neem deze informatie mee in beslismomenten voor locaties (van bijvoorbeeld distributiecentra en afleverpunten) en de ontwikkeling van nieuwe bezorgconcepten.
  • Stimuleer klanten om te kiezen voor een langere bezorgingstermijn, waardoor de bezorging zo efficiënt mogelijk plaatsvindt. En laat het verschil in milieuimpact zien.
  • Bied klanten de optie om bij het ophalen of wegbrengen van een pakket de auto te laten staan. Zet bijvoorbeeld een fijnmazig net van pick-up-points op.
  • Gebruik in de last mile transportmiddelen met een lage milieu-impact, zoals elektrisch vervoer of de fietsbezorger.

De belangrijkste conclusies?

  • Het gekozen scenario heeft een belangrijke invloed op de footprint en kan een factor 2 verschil maken.
  • De milieu-impact van de vier scenario’s – Conventioneel winkelen, Bezorging aan huis, Pick-up-pointbezorging en Drop-off-pointbezorging – loopt behoorlijk uiteen. De invloed van de auto is namelijk sterk: de last mile wordt vuiler zodra consumenten zelf de auto pakken naar de fysieke winkel of het pick-up-point.
  • We verwachten dat de milieu-impact stijgt door ontwikkelingen als de 1-uurs-levering, omdat de bezorging dan minder efficiënt verloopt.
  • Nieuwe, duurzamere trends als drop-off-points, elektrische voertuigen en fietskoeriers kunnen de impact verlagen.
  • De consument lijkt zich niet bewust van zijn invloed op de milieu-impact van de last mile.
  • Online retailers hebben veel mogelijkheden om de milieu-impact te verlagen. 

*Bron: Thuiswinkel Markt Monitor 2014

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Alicja van Ewijk 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp