Digital Services Act

De Digital Services Act (DSA) maakt samen met de Digital Markets ACT (DMA) onderdeel uit van het pakket van de wet over digitale diensten. Dit pakket heeft tot doel een veiligere digitale ruimte te creëren waar de grondrechten van gebruikers worden beschermd en een gelijk speelveld voor bedrijven tot stand te brengen.

Concreet moet de DSA zorgen voor meer transparantie in online reclame, minder namaak, betere privacy- en consumentenbescherming en ook meer controle door de EU op de economische macht van enkele internetgiganten. Deze verordening regelt verplichtingen die digitale dienstverleners, zoals online markplaatsen, hebben met betrekking tot hun rol als verbinder tussen consumenten en aanbieders van goederen en diensten.

Lees hier alles over de DSA.

DSA Op Telefoon

Wat houdt de wet in?

De digital services act moderniseert de huidige e-commercewet uit 2000. Belangrijke principes uit de E-commerce Richtlijn blijven bestaan, zoals ‘het land van oorsprong’-principe, maar daarnaast wil de commissie met deze wet nieuwe regels gaan stellen voor alle digitale bemiddelaars die consumenten in contact laten komen met producten, diensten en content – en daarmee dus voor de eigenaars van allerlei platformen.

De DSA is onder andere van toepassing op de volgende typen bedrijven die hun diensten aanbieden binnen de EU, ongeacht waar zij zijn gevestigd.

  • Bemiddelingsdiensten die netwerkinfrastructuur aanbieden, zoals internetproviders en domeinnaamregistrars.
  • Hostingpartijen, zoals partijen die cloud- en webhostingdiensten aanbieden.
  • Online platformen die verkopers en consumenten samenbrengen, zoals online marktplaatsen, appstores, samenwerkende economische platformen en social-mediaplatformen.
  • Zeer grote online platformen.

Per type bedrijf schrijft de voorgestelde DSA verschillende regels voor die, afhankelijk van de rol, de omvang en de impact op het online ecosysteem van het bedrijf, moeten worden opgevolgd. Zo krijgen platforms verplichtingen om illegale inhoud of producten op te sporen en te verwijderen. Denk aan onveilige, gevaarlijke namaakproducten of inhoud die aanzet tot haat en terroristisme. Daarnaast schrijft de DSA voor dat alle lidstaten een zogenaamde Digital Services Coördinator aanstellen die de handhaving van de wetgeving overziet. Deze coördinatoren mogen onderzoeken, handhaven (inclusief boetes opleggen) en toegangsbeperkingen opleggen. Overtredingen kunnen leiden tot boetes van maximaal 6% van de wereldwijde omzet.

Problematiek en doel

Volgens de Commissie en ook Nederlandse beleidsmakers is de machtspositie van platformen en andere online tussenpersonen te groot. Door regulering onder de DSA bestaan er meer groeikansen voor ondernemers, eerlijkere concurrentie en hogere mate van consumentenbescherming.

De DSA en e-commerce?

De huidige economie verandert steeds meer richting een platformeconomie. Dit betekent dat platformen en andere online tussenpersonen als zoekmachines steeds belangrijker worden voor de webwinkels. Zo zijn er heel veel online handelaren die verkopen via platformen en enorm afhankelijk zijn van hun vindbaarheid op zoekmachines. Daarnaast zijn er ook veel platformen die zelf produceren en traden. Hierom is het belangrijk dat er eerlijke mededingingsregels zijn.

Wat vindt Thuiswinkel.org?

Thuiswinkel.org vindt het een goede zaak dat de e-commerce directive van 20 jaar geleden eindelijk is hernieuwd. E-commerce heeft zich razendsnel ontwikkeld en platformen spelen een belangrijke rol in de markt. Deze wetgeving is beter in staat om uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Daarnaast vinden we het positief dat we in gesprek zijn met beleidsmakers over de toezichthouder. Het is belangrijk om de lijnen tussen markt en overheid kort te houden.

Tijdlijn

Ga terug naar de wetgevingsagenda

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA