De zin en onzin van achteraf betalen

Categorie
Gepubliceerd op: 19 december 2022
Bijgewerkt op: 20 december 2022
Geschreven door
Radio Interview Vincent 800 X 400

Op 14 december was Vincent Romviel, head of legal affairs bij Thuiswinkel.org, te gast bij NPO Radio 1. Vincent ging in gesprek over achteraf betalen bij online bestellingen. Waar het voor de ene consument een echte uitkomst is, zorgt het bij anderen voor schulden. Wat is de visie van Thuiswinkel.org op achteraf betalen? En waarom is deze mogelijkheid er eigenlijk?

Achteraf betalen is in 1992 opgenomen in de wet. Het is sindsdien een wettelijke verplichting om bij de verkoop van (bijna alle) producten de mogelijkheid te bieden om minimaal 50% van de kosten achteraf te betalen. Dit was een wet die met name bedoeld was om de consument te beschermen, bijvoorbeeld bij faillissementen.

Sommige Nederlanders gebruiken achteraf betalen met name om de garantie te hebben dat je eerst de spullen ontvangt, en daarna pas betaalt. "Met de komst van andere betaalmethoden die ook garanties bieden, zoals de creditcard, is de verplichte achterafbetaalmethode achterhaald", aldus Romviel. Consumenten kunnen door het achteraf betalen financiële problemen krijgen. En ook voor bedrijven is achteraf betalen niet per definitie positief. De ervaring leert dat er vaker fraude optreedt bij achterafbetalingen. Kortom, wat Thuiswinkel.org betreft, mag het verplicht aanbieden van een achterafbetaalmethode uit de wet.

Vincent en Arjen Vliegenthart, directeur van Budget instituut Nibud, deelden tijdens het radio-interview hun visie over deze wetgeving. Wil jij meer weten over de zin en onzin van achteraf betalen?

LUISTER DAN HET INTERVIEW NOG EENS TERUG >

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel