Verkoop jij IoT-apparaten? Let op deze wetgeving

Gepubliceerd op: 30 mei 2022
Bijgewerkt op: 30 mei 2022
Geschreven door
Smarthome

Steeds meer producten bevatten een digitaal element. Telefoons, slimme tv, smarthomeproducten, e-books enzovoorts. Verkoop jij apparaten die met internet zijn verbonden? Dan zorgt nieuwe wetgeving ervoor dat jij aansprakelijk bent voor het updatebeleid van deze apparaten.

Concreet betekent dit voor jou dat je beleid en procedures moet gaan opstellen rond het updatebeleid van deze apparaten. Je moet op je website duidelijk gaan informeren over hoelang de klant updates mag verwachten en hoe hij deze kan installeren.

Communiceer over het updatebeleid

De grootste impact op webshops die IoT-apparaten verkopen is dat die aansprakelijk worden voor het verstrekken van updates en informatie over het updatebeleid.

Het is belangrijk om je klant goed en volledig te informeren over hoelang updates worden geleverd. Communiceer dit duidelijk naar je klanten op de productpagina, bijvoorbeeld bij productspecificaties. Ook moet je de klant informeren over hoe hij updates moet installeren. Dit doet de fabrikant vaak door gebruikersinstructies die bij het product worden geleverd, maar jij bent hier als verkoper dus wel aansprakelijk voor.

Aansprakelijkheid uitsluiten

Hoelang een consument een update mag verwachten is afhankelijk van de levensverwachting van een product. De termijn dat een consument updates mag verwachten hangt af van omstandigheden. Als een product een langere levensverwachting heeft dan de termijn dat de fabrikant updates verstrekt, blijf je als verkoper aansprakelijk voor het leveren van updates. Deze aansprakelijkheid kan echter wel worden uitgesloten als een verkoper uitdrukkelijk voor de aankoop van het IoT-apparaat aan de consument laat weten dat hij geen recht heeft op updates en de consument hiermee ook uitdrukkelijk (dus niet in algemene voorwaarden) mee instemt.

Stappenplan: Beleid opstellen

Updateverplichting brengt met zich mee dat ondernemers beleid moeten opstellen hoe ze hieraan voldoen. Voor verkopers gaat de verplichting gelden om consument structureel te informeren over de beschikbaarheid van updates.

  1. Achterhaal bij de fabrikant wat het updatebeleid is.
  2. Vraag hoe zij de gebruikers van het product hierover informeren.
  3. Informeer je klanten duidelijk over het updatebeleid (bijvoorbeeld op de productpagina of bij productspecificaties).
  4. Als de levensverwachting langer is dan de termijn dat de fabrikant updates levert, sluit je aansprakelijkheid uit door de klant duidelijk te informeren over dit verschil en vraag je aan je klant uitdrukkelijke toestemming hiervoor middels een opt-in.
  5. Informeer klanten die het product bij je hebben gekocht ook na de aankoop over de beschikbaarheid van updates.
  6. Schrijf een updatebeleid waarin staat hoe je aan deze nieuwe verplichtingen voldoet en je je klanten structureel informeert over het updatebeleid van de apparaten die je verkoopt.

Upgrades vallen niet onder de wet. Als er bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten beschikbaar komen, dan is dit een upgrade en niet een update. Ook als de consument de updates niet juist installeert terwijl hij hier wel goed over geïnformeerd is, ben je als verkoper niet aansprakelijk.


De Implementatiewet Richtlijnen Verkoop Goederen en Levering Digitale Inhoud is eind april in het Staatsblad gepubliceerd. De wet trad afgelopen Koningsdag in werking. De datum was zo snel omdat de Richtlijnen Verkoop Goederen en Levering Digitale Inhoud eigenlijk al uiterlijk 1 januari 2022 hadden moeten zijn omgezet in een nationale wet. 

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel