Geoblocking: Pas je betaalopties aan op waar je wilt leveren

Gepubliceerd op: 30 november 2017
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Payments Man Met Telefoon En Pas 800X400

Het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie hebben onlangs een (politiek) akkoord bereikt over het beëindigen van geoblocking in de Europese Unie. Het wetsvoorstel van de Europese Commissie voor een geoblocking-verordening is aangenomen, waardoor klanten die online producten of diensten kopen binnen de EU, in de toekomst minder te maken krijgen met ongegronde geoblocking. Hiermee is het maken van onderscheid op grond van nationaliteit, verblijfplaats of plaats van vestiging bij grensoverschrijdende transacties zonder goede reden straks verleden tijd.

De nieuwe regelgeving gaat over negen maanden in en maakt het voor e-shoppers gemakkelijker om in andere landen aankopen te doen, wat een positief effect heeft op de algehele groei van de e-commercesector. Het is de verwachting van de Commissie dat klanten in de EU op korte termijn net zo gemakkelijk online over de grens kunnen kopen als dat zij nu al in hun eigen land doen.

Hieronder zetten we even kort op een rij wat de geoblocking-verordening voor jou als ondernemer inhoudt en wat hij gaat betekenen met betrekking tot de betaalmogelijkheden die je aan je klanten aanbiedt. Deze moet je vanaf de inwerkingtreding van de verordening (onder bepaalde voorwaarden) namelijk ook gaan aanbieden aan klanten uit andere lidstaten.

De verordening

Het verbod op ongegronde geoblocking houdt dus in dat ondernemingen, zoals webwinkels, klanten niet meer mogen discrimineren op grond van nationaliteit, verblijfplaats of plaats van vestiging bij grensoverschrijdende transacties (geodiscriminatie). Dit geldt zowel bij het (online) aankopen van goederen als bij het (online) afnemen van diensten.

Met deze verordening wordt geprobeerd om zowel directe als indirecte geoblocking te voorkomen. Dit houdt in dat ook ongerechtvaardigde verschillen in behandeling op grond van andere onderscheidende criteria die tot hetzelfde resultaat leiden als het blokkeren van nationaliteit, verblijfplaats of de plaats van vestiging van de klant niet meer zijn toegestaan. Hierbij kan worden gedacht aan het IP-adres dat wordt gebruikt om het product of dienst af te nemen, het adres van de klant waar de gekocht producten moeten worden afgeleverd, de gekozen taal van de klant en de plaats waar het betaalmiddel voor de transactie aan de klant is verstrekt. Met de nieuwe verordening is overigens niet alleen het blokkeren van het aankopen van goederen of diensten verboden, maar mogen klanten ook niet worden omgeleid naar een andere website, met andere (betaal)mogelijkheden.

Wanneer moet ik betaalmiddelen uit andere EU-landen accepteren?

Je bent als webwinkel in beginsel vrij om te beslissen welk betaalmiddel je accepteert. Je mag dus zelf bepalen welke aanbieder je toelaat (bijvoorbeeld VISA of Mastercard). Zodra je echter een betaalmiddel aanbiedt, mag je geen handelstransacties meer weigeren op grond van de nationaliteit, verblijfplaats of plaats van vestiging van de klant.

Het verbod op geodiscriminatie zorgt ervoor dat je geen verschillende betalingsvoorwaarden mag toepassen voor klanten uit andere lidstaten. Dat zorgt ervoor dat je als Nederlandse webshop bijvoorbeeld geen VISA-creditcards van Duitse klanten mag weigeren, als je deze wel accepteert van Nederlandse webshoppers. Als je echter sowieso geen VISA-kaarten accepteert, hoef je dit ook niet te doen voor Duitse klanten. Bij banktransacties is het afhankelijk welk systeem je hanteert. Zo moet Maestro als betaalmethode voor buitenlandse klanten worden geaccepteerd als dit voor binnenlandse klanten ook wordt toegepast. Maar Deense betaalkaarten kun je weigeren als deze een ander specifiek betaalsysteem hebben, zoals V-Pay.

Uitzonderingen en beperkingen

De geoblocking-verordening is alleen van toepassing op grensoverschrijdende online en offline aankopen en heeft dus geen impact op het binnenlandse betalingsverkeer. Daarnaast geldt de verordening niet voor diensten van algemeen belang, financiële dienstverlening, gokken en vervoerdiensten. Ook het online aanbieden van (gestreamde) films, series en sportevenementen komt er niet onder te vallen. Dus als je een van deze diensten aanbiedt, mag je nog steeds onderscheid maken op basis van bovenstaande criteria, evenals andere betaalvoorwaarden hanteren voor klanten uit andere landen.

Deel dit kennisartikel