Waarom is het zo druk tijdens de feestdagen?

Steeds meer consumenten kopen inmiddels online in Nederland. Het gemak van pakketjes online bestellen is rond de feestdagen groot. Online kun je makkelijk zoeken in het brede assortiment, vergelijken en in alle rust bestellen, dus het aantal pakketjes dat rond de feestdagen online besteld wordt, is vele malen groter dan tijdens een normale week in het jaar. Vorig jaar hadden webwinkels in de week van Sinterklaas gemiddeld 77%* meer omzet dan in een normale week.

Daarbij komt dat er een aantal online-koopdagen uit het buitenland zijn overgewaaid. Denk hierbij aan de Chinese Singles’ Day op 11 november en de Amerikaanse Black Friday (29 november) en Cyber Monday (2 december). Deze dagen liggen slechts een week voor onze lokale held Sinterklaas.

Wanneer veel mensen tot het eind wachten met bestellen, dan stapelen de pakketjes zich bij de webwinkels en vervoerders op. Pakketjes die op vrijdag besteld worden, worden soms pas op maandag aangeboden bij de vervoerder. Met de volumes waar we het hier over hebben, is het dit jaar een extra uitdaging om alles op tijd bij de bestellers te krijgen.

*Cijfers uit het Feestdagenonderzoek 2021