Waar laat jij exportkansen liggen?

Categorie
Gepubliceerd op: 8 juli 2022
Bijgewerkt op: 8 juli 2022
Shipping G4ba7902b9 1920

Nederlandse ondernemers die geraakt zijn door Brexit laten tot wel 40% van hun exportpotentieel onbenut, zo blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksbureau Ecorys. Het goede nieuws is dat er volop ruimte is voor ondernemers om hun verlies van omzet in het Verenigd Koninkrijk (VK) elders goed te maken. Ontdek welke mogelijkheden er hiervoor zijn via het EU-Handelsprogramma.

Sinds Brexit is de export naar het VK met gemiddeld 20% afgenomen. Kunnen Nederlandse bedrijven die verloren omzet ergens anders terugverdienen?

In opdracht van RVO onderzocht Ecorys welke afzetmarkten het meest kansrijk zijn. Uit het rapport 'Identifying market opportunities for Brexit-affected sectors' blijkt: er ligt in de G20 (exclusief EU-landen) voor € 38,1 miljard onbenut exportpotentieel. Binnen de EU is dat zelfs € 40,2 miljard. Er ligt dus voor bijna € 80 miljard aan kansen voor de Nederlandse export.

Kansrijke afzetmarkten

Zowel binnen de EU als daarbuiten valt volgens het Ecorys-rapport nog een wereld te winnen. Voor bepaalde sectoren springen enkele landen en gebieden eruit als bijzonder kansrijk.

Duitsland: nog volop groeipotentieel voor groente, fruit, planten en bloemen

In Duitsland heeft de Nederlandse akker- en tuinbouw al een relatief groot marktaandeel (31%). Toch ligt er door de totale marktomvang van € 35 miljard en de sterke afname van import uit het Verenigd Koninkrijk (daling van 65%) nog exportpotentieel. In het bijzonder voor fruit (€ 93 miljoen), planten en bloemen (€ 741 miljoen) en groenten (€ 1,1 miljard).

Zuid-Europa: kansrijk voor akker- en tuinbouw

Net als Duitsland biedt ook Zuid-Europa veel kansen voor de Nederlandse akker- en tuinbouwsector, met name voor planten en bloemen, groenten en knollen én voedingsmiddelen. Er is hier een groeiende vraag naar zuivelproducten, graan, melk, meel, zetmeel, aardappelen en vee- en diervoer. De vraag is het grootst in Spanje, Portugal en Italië. In Italië bijvoorbeeld is de import uit het VK sterk afgenomen (daling van 47% akker- en tuinbouw, 33% voedingsmiddelen). Dit biedt nieuwe kansen voor export vanuit Nederland.

Oost-Europa: weggevallen import uit het VK biedt perspectief

Oost-Europa groeit als afzetmarkt voor Nederlandse ondernemers, mede doordat de import vanuit het VK is teruggelopen. Vooral Polen biedt veel kansen voor de export van zuivelproducten, aardappelen en vee- en diervoer. Het Nederlandse marktaandeel is nu nog relatief klein (11%), terwijl het marktaandeel van het VK juist enorm is afgenomen (daling van 46%). Daarnaast is ruimte voor de export van elektronische apparatuur. Bovendien liggen er in Polen en het meer in Centraal-Europa gelegen Oostenrijk, kansen voor de Nederlandse logistieke sector.

Scandinavië: veel kansen in Zweden en Denemarken

Ook in Scandinavië is, mede door de afname van import uit het VK, meer ruimte ontstaan voor Nederlandse ondernemers. Vooral Zweden en Denemarken zijn interessante afzetmarkten. Voedingsmiddelen, elektronische apparaten, transportgoederen en ICT zijn hier in trek. De Zweedse markt voor elektronica en machines heeft bijvoorbeeld een totale omvang van € 72 miljard en groeit met 3,5%.

Frankrijk: van treinonderdelen tot ruimtevaartuigen

Frankrijk blijkt een interessante groeimarkt voor de Nederlandse transportmiddelensector, vooral voor trein- en tramwagenonderdelen, vlieg- en ruimtevaartuigen en de onderdelen hiervan. Er is een onbenut exportpotentieel van € 557 miljoen.

Ook volop kansen buiten Europa

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de vele kansen die het Ecorys-rapport signaleert. Ook elders binnen én buiten Europa ligt er voor miljoenen aan onbenut exportpotentieel. Zo zouden Nederlandse bedrijven nog voor € 368 miljoen aan voedingsproducten kunnen exporteren naar Zuid-Korea. En zowel in China (€ 1,3 miljard) als de Verenigde Staten (€ 2,9 miljard) is veel vraag naar elektronische apparatuur. Ook voor typisch Nederlands producten als planten en bloemen zijn er nog volop groeikansen. Alleen al voor snijbloemen is er een onbenut exportpotentieel van € 294 miljoen.

Kansen pakken via het EU-Handelsprogramma

Is jouw bedrijf ook benadeeld door Brexit? Ontdek dan via het EU-Handelsprogramma welke kansen er voor jou liggen en hoe je die kunt verzilveren. Dit programma biedt gratis ondersteuning bij het verkennen of uitbreiden van kansrijke afzetmarkten in het buitenland. Er zijn geen verplichte onderdelen; je geeft zelf aan wat je nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld een training zijn, maar ook advies bij het bepalen van je handelsstrategie of deelname aan een vakbeurs of handelsmissie.

Ga je eropaf?

Voor het EU-Handelsprogramma is in totaal € 32 miljoen beschikbaar uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR), een EU-fonds voor ondernemers die benadeeld zijn door Brexit. Er is dus veel mogelijk, maar de looptijd is beperkt. Ga jij eropaf? Kijk op www.rvo.nl/eu-handelsprogramma hoe je kunt deelnemen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp