Even voorstellen: business partner Returnless

Categorie
Gepubliceerd op: 21 april 2023
Bijgewerkt op: 19 februari 2024
Geschreven door
Returnless 800 X 400
Business Partner

We stellen je in dit artikel voor aan onze business partner Returnless. We spreken met Maxine Alders, Marketing Lead, over hoe Returnless de leden van Thuiswinkel.org verder kan helpen. 

Waar zijn jullie het meest trots op?

Maxine geeft aan dat ze binnen Returnless het meest trots zijn op het neerzetten van een retouroplossing die ervoor zorgt dat webwinkels duurzamer kunnen werken. Daarnaast houden webwinkels hierdoor ook meer marge over wat helpt bij een gezondere bedrijfsvoering.

Hoe en waardoor laten jullie je inspireren?

Maxine geeft aan dat ze veel geïnspireerd wordt door de klanten van Returnless: "We hebben gemerkt dat iedere webwinkel te maken heeft met een ander retourproces. We horen telkens nieuwe en innovatieve vraagstukken voorbij komen waar wij op kunnen inspelen om onze retouroplossing te verbeteren", aldus Maxine.

Wat is op dit moment jullie grootste uitdaging? En hoe pakken jullie deze uitdaging aan?

"We zijn een relatief jong bedrijf en hebben veel zaken zelf moeten leren. Denk aan personeel aannemen, HR-beleid, ons bedrijf op een juiste manier te laten groeien, langere termijn plannen en ga zo maar door. We hebben sinds kort een raad van advies in het leven geroepen met zeer ervaren mensen binnen de SaaS en carriers wereld. We zijn hier nu zes maanden geleden mee gestart en dat brengt ons heel veel waarde en rust", vertelt Maxine.

Daarnaast is volgens Maxine het e-commercelandschap zeer versplinterd: "Veel grote webwinkels werken met een tal aan tools die voor hun zeer relevant zijn om de boel draaiende te houden. Nu raakt een retour bijna alle facetten van een e-commerce organisatie en dus ook de tools. Wij moeten dus technisch waarde kunnen toevoegen binnen deze tools om voor de webwinkel een soepel retourproces te kunnen aanbieden en tegelijkertijd ook schaalbaar te blijven", geeft Maxine aan.

Welke belangrijke online ontwikkelingen zie je op de korte en lange termijn?

In het interview benadrukt Maxine dat zij ziet dat veel grote merken, zoals Zara en H&M, zijn overgegaan op betaald retourneren. Volgens Maxine is dit een goede ontwikkeling voor het e-commercelandschap: "Veel kleinere merken en webshops volgen dit voorbeeld en gaan zelf ook over op betaald retourneren. Dit zorgt voor een stukje bewustwording", aldus Maxine. 

Op langere termijn verwacht Maxine dat shops ook de behoefte gaan krijgen om retouren direct weer aan te bieden naar de eerstvolgende klant of naar een andere derde partij. "We vinden het inmiddels heel normaal om iets op Vinted te kopen, maar wanneer we een product ontvangen waarin we zien dat de doos al eens is geopend vinden we dit niet prettig. Ik verwacht dat dit beeld gaat veranderen". 

Zijn jullie ook crossborder actief? 

"Bij Returnless opereren we door heel Europa en zijn we aan het onderzoeken hoe we ook buiten Europa het gehele retourproces op kunnen pakken. De uitdaging buiten Europa zit hem momenteel in het invoeren van goederen voor douanedoeleinden maar ook het mogelijk maken om transacties uit te voeren en dit btw technisch goed in te regelen", aldus Maxine.

Welke drie adviezen heb je voor onze leden?

Het interview sloot Maxine af met drie adviezen voor de leden van Thuiswinkel.org: 

    1. Accepteer dat retouren onderdeel zijn van e-commerce, maar hoge kosten per retour niet! Door grip te krijgen op je retouren verlaag je de kosten per retour, verminder je retouren en verbeter je de klanttevredenheid.

    2. Zie retouren als een onderdeel binnen je bedrijfsvoering net zoals inkoop, marketing, sales of finance. Stel ook hier je kpi’s voor op, maak medewerkers verantwoordelijk en ga met tooling aan de slag.

    3. Denk na over een retourbeleid. Welk beleid past binnen jouw bedrijfsmodel / organisatie. Gratis of betaald retourneren of een combinatie? Wil je alles retour ontvangen of eerst controleren? Welke vervoerders wil je aanbieden? Welke systemen wil je koppelen om werkdruk weg te nemen. Wil je een beleid op basis van productcategorieën, klantgroepen of order waarde? Ga je onderscheid maken per land?

Zoek hierbij een retouroplossing die de meeste van deze vragen kan uitvoeren, maar ga niet voor de 100% oplossing, want deze bestaan nog niet. Belangrijk is wel dat je 100% van je retourprobleem ziet en dat je stap voor stap gaat optimaliseren. 


Hoe kunnen jullie onze leden verder helpen?

Onze business partner Returnless wil de leden van Thuiswinkel.org graag laten zien wat de mogelijkheden zijn binnen het retourproces. Wil je hier meer over weten?

BEZOEK DAN DE WEBSITE > 

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp