Thuiswinkel.org pleit voor uitstel SCA-deadline

Categorie
Gepubliceerd op: 3 april 2020
Bijgewerkt op: 27 januari 2021
Online Betaling 800 X 400 (1)

Voor Nederlandse en Europese webwinkels geldt nu nog dat zij op 31 december 2020 moeten voldoen aan de Strong Customer Authentication en dan dus maatregelen getroffen moeten hebben op het gebied van strikte klantauthenticatie. Vanwege alle gevolgen van de uitbraak van het coronavirus pleit Ecommerce Europe, de Europese belangenvereniging waar Thuiswinkel.org lid van is, voor het uitstellen van deze deadline.

De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft op 25 maart een statement uitgestuurd waarin zij onder meer een aantal versoepelingen in de vereisten rondom de SCA aankondigde. Daarnaast liet de autoriteit weten dat zij nog meer maatregelen overwoog vanwege de gevolgen van het coronavirus. Ecommerce Europe maakt hier graag gebruik van en pleit daarom voor het uitstellen van de deadline.

De uitbraak van het coronavirus zorgt voor een enorme verstoring van het dagelijks leven, werken en reizen. Veel landen bevinden zich momenteel in een lockdown of kennen strenge inperkingen vanuit de overheid, waardoor veel bedrijven hun activiteiten op een lager pitje hebben moeten zetten of helemaal hebben moeten stoppen. Hierdoor verwacht de Europese Commissie een enorme krimp van de economie.

Vanwege deze uitzonderlijke omstandigheden roept Ecommerce Europe op tot een geharmoniseerd uitstel van de huidige deadline van 31 december voor de migratie naar een strikte klantauthenticatie. Dit zou bedrijven de nodige lucht kunnen verschaffen, zodat zij zich nu nog volledig kunnen bezighouden met de uitdagingen rondom het coronavirus.

Uitstel is geen afstel

“Ik denk dat het een goede zaak is als de EBA besluit om de deadline voor de SCA uit te stellen”, vertelt Just Hasselaar, beleidsadviseur digital transactions bij Thuiswinkel.org. “Op dit moment hebben we geen idee wanneer de huidige crisis afgelopen is en daarna zullen bedrijven nog tijd nodig hebben op hun business weer op peil te krijgen. Alhoewel het fijn is dat de dwingende deadline dan wordt verschoven, raad ik mensen wel aan om op tijd aan de slag te gaan met de strikte klantauthenticatie, want uiteindelijk zal elk bedrijf hieraan moeten voldoen. Het is in ieders belang dat online betalen zo veilig mogelijk is. Aanvankelijk zal het even wennen zijn, maar de nieuwe SCA is waarschijnlijk een stuk gebruiksvriendelijker dan elke keer alle gegevens inkloppen. Daarnaast staat lagere fraude uiteindelijk gelijk aan lagere kosten voor iedereen.”

Meldpunt corona en e-commerce

De coronacrisis stelt ondernemingen voor talloze uitdagingen, en soms maken leveranciers en overheden de situatie er niet makkelijker op. Als belangenbehartiger voor de e-commercesector zijn wij daarom op zoek naar signalen die jij als een misstand ervaart. Denk daarbij aan leveranciers die het je lastiger maken, processen bij en beleid van de overheid of het ontbreken van handhaving. Je kunt contact met het meldpunt opnemen via corona@thuiswinkel.org. Problemen die bedrijven in de sector met elkaar gemeen hebben, zullen wij dan oppakken richting onze (en dus ook jouw) stakeholders.

Deel dit nieuwsartikel