Swapphone: “Ons streven is om binnen twee jaar een B Corp te zijn”

Categorie
Gepubliceerd op: 25 januari 2022
Bijgewerkt op: 25 januari 2022
Geschreven door
Interview Swapphone 800 X 400

Na meer dan twintig jaar ervaring in de telecommarkt, startte de familie Blom in 2019 Swapphone.nl. Bij deze webshop kun je de nieuwste smartphone bestellen en per maand betalen. Product as a Service noemen ze dat. We spreken Rowan Blom, één van de drijvende krachten achter Swapphone, over circulair ondernemen, online uitdagingen en toekomstplannen.

Swapphone is een concept uit eigen koker van een echt familiebedrijf en ontstaan vanuit een circulaire gedachte. Rowan vertelt: “Het circulaire werken ontplooide zich in PDA Service, het bedrijf dat mijn broer Claudio samen met onze ouders de laatste twintig jaar heeft opgebouwd. PDA Service heeft jarenlange ervaring in de dienstverlening omtrent mobiele toestellen voor de zakelijke markt. Denk hierbij aan voorraadbeheer, logistiek, onderhoud en reparatie. Deze ervaring hebben we opgedaan bij grote spelers zoals NS, INTO Telecom, RET, diverse gemeentes en (hoge)scholen.” Volgens Rowan was Swapphone.nl een logische vervolgstap voor het bedrijf, omdat de vraag naar service en flexibiliteit steeds groter werd: “Consumenten verkiezen steeds vaker gebruiksgemak boven bezit.”

Op Swapphone.nl bestel je de nieuwste smartphones die je per maand betaalt. Rowan: “Onze klanten willen een altijd werkende smartphone en wij swappen dat. De klant is flexibel: hij kiest zijn favoriete smartphone en bepaalt zelf de contractduur. Daarna levert hij de smartphone gewoon weer in of upgrade deze naar het nieuwste model. De ideale circulaire smartphone dus.”

Product as a Service

Duurzaamheid en circulair ondernemen staan bij Swapphone hoog op de agenda. Rowan licht toe: “Product as a Service en niet meer als een bezit, ons hele concept is hierop gebaseerd. We zien deze verschuiving van bezit naar gebruik steeds vaker: denk aan films, spijkerbroeken en auto’s. We denken bij alles wat we doen na over de gevolgen voor het klimaat en het milieu, tot in de kleinste details. Wist je dat voor de productie van één smartphone 134 kg erts, 190 liter water en 20,5 gram van het zeer giftige cyanide nodig is? De 20,5 gram gif is nodig om 0,2 gram goud uit gouderts te halen. Het uitsparen van de productie van één smartphone scheelt in totaal ongeveer 27 kg CO2.”

Swapphone maakt deel uit van de circulaire economie en draagt daarmee een steentje bij aan een beter klimaat. “Bij ons uit zich dat in het verlengen van de gebruiksduur van smartphones naar ten minste vijf jaar ten opzichte van gemiddeld 2,5 jaar, het hergebruik van onderdelen, het recyclen van oude toestellen via WEEELABEX gecertificeerde bedrijven, het gebruik van duurzaam verpakkingsmateriaal en het streven om binnen twee jaar een B Corporation te zijn”, zegt Rowan.

Grootste online uitdaging: online identificatie

Mensen vertrouwd laten maken met het online aangaan van contracten en de automatisering van kredietchecks zijn volgens Rowan de grootste online uitdagingen voor Swapphone.nl: “We zijn momenteel bezig met het optimaliseren van de klantbeleving tijdens het bestelproces. Er wordt onder andere een filmpje gemaakt van het bestelproces en het verschaffen van duidelijke uitleg over wat iDIN precies inhoudt. Niet alle banken ondersteunen iDIN of het online afgeven van een machtiging, met name de hippere banken ondersteunen iDIN niet.”

Een andere online uitdaging voor Swapphone is om de zakelijke markt kennis te laten maken met de producten en diensten van de webshop. Want dit gaat volgens Rowan niet op exact dezelfde manier als met een particulier: “Via de webshop hebben we een contract met de gebruiker zelf. Deze gebruiker is aanzienlijk makkelijker te bereiken met de hedendaagse media en marketing tools. Dat is anders bij een zakelijke klant. Als het gaat om de aanschaf van ‘nieuwe’ toestellen, dan gaat hier vaak een lang proces aan vooraf.” Swapphone heeft een marketingbureau ingeschakeld voor de in- en outbound uitingen. Ook zijn ze actief begonnen met koude acquisitie om Swapphone bij de zakelijke markt onder de aandacht te brengen. “Dat laatste hoort ook bij onze plannen voor de toekomst, want we willen ons naast de particuliere markt ook focussen op de zakelijke markt én op België. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheid om tablets in het Swapphone-concept op te nemen. Er is gebleken dat hier veel vraag naar is, met name in de zorg”, aldus Rowan.

Thuiswinkel Waarborg

Op de vraag waarom Swapphone lid is geworden van Thuiswinkel.org, antwoordt Rowan: “Wij zijn te vertrouwen, alleen weten onze klanten dat niet. Met het Thuiswinkel Waarborg gaan onze klanten wel met vertrouwen het online contract met ons aan. Verder zijn we erg blij met Thuiswinkel.org in verband met de kennis en ondersteuning die ze biedt wat betreft algemene voorwaarden, juridische zaken en de geschillencommissie.”

Deel dit nieuwsartikel