Shopify: "Begin klein, maar denk groot"

Categorie
Gepubliceerd op: 25 augustus 2021
Bijgewerkt op: 6 september 2021
Geschreven door
Interview Mel Van Lieshout Shopify 800X400

Shopify is de grootste aanbieder van e-commercesoftware ter wereld. Het is een eenvoudig te gebruiken, alles-in-een-commerceplatform voor iedereen die een webwinkel wil beginnen, onderhouden en laten groeien. Via dit interview stelt deze nieuwe business partner van Thuisiwnkel.org zich graag aan je voor. We spreken Mel van Lieshout, Country Manager Netherlands van Shopify, over het bedrijf, de belangrijkste e-commercetrends en toekomstplannen. Tot slot heeft hij nog drie waardevolle tips voor webwinkeliers.

Kun je iets meer vertellen over Shopify?

“Shopify is een van oorsprong Canadese aanbieder van webwinkelsoftware en is in 2006 opgericht toen onze CEO een webshop in snowboards wilde starten maar geen geschikte e-commerceoplossing kon vinden. Hij besloot daarop om zijn eigen oplossing te bouwen en inmiddels zijn we uitgegroeid tot de grootste aanbieder van e-commercesoftware ter wereld. Shopify wordt tegenwoordig gebruikt door bedrijven van elke omvang, of ze nu online, in winkels of onderweg verkopen.”

Waar ben je trots op? Waarmee onderscheiden jullie jezelf van de concurrentie?

“Ik ben bijzonder trots op wat we allemaal al in Nederland hebben bereikt met Shopify. Zo draaien er al veel mooie webshops op onze software, waaronder Veloretti, Balr en Bakker.com. Via onze software geven we elke (startende) ondernemer de mogelijkheden die grote bedrijven ook hebben en helpen we legacy-ondernemingen om wendbaar te blijven en nieuwe doelgroepen te bereiken. Op die manier kan elke ondernemer doorgroeien op de manier en het tempo dat voor hem of haar wenselijk is."

Daarnaast is Nederland op het gebied van bruto handelswaarde inmiddels al de derde markt binnen de EMEA-regio, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Een belangrijke reden voor dit succes is dat we ons op verschillende manieren onderscheiden van onze concurrenten:

  • We bieden een alles-in-een-commerceplatform voor iedereen die een webwinkel wil beginnen, onderhouden en laten groeien. Ons systeem is geschikt voor alle typen ondernemingen, van een startup die door één persoon wordt beheerd tot een gevestigde multinational;
  • We zetten de belangen van onze klanten altijd op de eerste plaats;
  • Ons succes is volledige gebaseerd op het succes van onze klanten. Hiermee verschillen we van een marktplaats, waarop merchants geen vertrouwd merk kunnen bouwen en klanten kunnen binden;
  • Onze merchants blijven volledig onafhankelijk van ons en zijn helemaal vrij om een eigen merk op- en uit te bouwen. Ook dit is niet mogelijk op een online marktplaats.”

Wat zijn voor jullie de belangrijkste e-commercetrends in 2021? Hoe spelen jullie daarop in?

“De belangrijkste trend die we nu zien is omnichannel. Uit de cijfers van de laatste Thuiswinkel Markt Monitor (Q1 2021) blijkt dat online winkelen mede door corona nog steeds aan populariteit wint, maar dit betekent natuurlijk niet dat de webshop het enige kanaal is. Steeds vaker doen consumenten (de voorbereiding op) hun aankoop via meerdere kanalen, zoals social media of een marktplaats. Daarnaast gaan weer meer mensen naar fysieke winkels, nu die hun deuren weer hebben geopend.

Daarmee samenhangend zien we dat conversational commerce ook steeds belangrijker wordt. Consumenten kopen dan wel veel online, maar tegelijkertijd verwachten ze wel dezelfde service te krijgen als in de winkelstraat. Als webwinkelier kun je aan deze verwachting voldoen door bijvoorbeeld via chat-apps als WhatsApp, Facebook Messaging en Shopify Inbox het gesprek met je klant aan te gaan. Op deze manier kun je gemakkelijk vragen beantwoorden, je klanten door het aankoopproces loodsen en ze een persoonlijk en passend aanbod doen.

Een andere grote trend die Nederland inmiddels heeft bereikt, is social commerce. Want steeds meer Nederlanders kopen hun favoriete producten en diensten via social-mediaplatformen, zoals Instagram, Facebook en Pinterest.

Tot slot merken we dat er meer aandacht wordt besteed aan duurzaamheid en een duurzame bezorging. En terecht, want ik denk dat we met de e-commercebranche mooie stappen kunnen zetten op dit gebied. De consument is zich de afgelopen jaren steeds bewuster geworden van het milieu en ondernemers moeten hierop inspelen, bijvoorbeeld via milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen, emissievrije bestelvoertuigen en relevante informatie over duurzaamheid tijdens de checkout.”

Wat zijn jullie plannen voor de (nabije) toekomst?

“Zoals ik al eerder aangaf, is Shopify succesvol als onze merchants dat ook zijn. Inmiddels draaien 1,7 miljoen webwinkels – in allerlei soorten en maten – in 175 landen op onze software en ons doel is om dit aantal verder te laten groeien. Om dit te kunnen doen, zullen wij onze software verder blijven ontwikkelen en optimaliseren zodat het voor onze klanten nog makkelijker wordt om een succesvolle (web)winkel op te zetten en bij te houden. De toekomst van commerce is in onze ogen omnichannel en daarom blijven we altijd op zoek naar middelen om merchants te helpen om succesvol te zijn op alle kanalen die zij inzetten, waaronder de webwinkel, de fysieke winkelstraat en social-mediakanalen.”

Welke drie concrete tips (adviezen) hebben jullie voor onze leden?

  • “Wees origineel: inmiddels zijn er al zo’n 70.000 webwinkels in Nederland geregistreerd, dus de concurrentie is moordend. Daarom is het als webwinkelier essentieel dat je opvalt met je bedrijf. Niet alleen door je te onderscheiden van de concurrentie, maar ook door authentiek te zijn en te blijven.”
  • Weet wie je klant is: om klanten goed van dienst te kunnen zijn, is het essentieel om meer te weten te komen over hun gedrag. Daarom helpen wij onze webwinkeliers ook met eigen tools en dashboards om hier meer inzicht in te krijgen.
  • Begin klein, maar denk groot: als je net begint, is het verstandig om je business overzichtelijk te houden. Maar er is natuurlijk niks mis met groot dromen. Sterker nog, grote ambities kunnen je helpen om nog succesvoller te worden. Denk daarom ook over de grens.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp