Nieuwe Tweede Kamerverkiezingen: wat kunnen we verwachten?

Categorie
Gepubliceerd op: 1 augustus 2023
Bijgewerkt op: 1 augustus 2023
Geschreven door
Man En Vrouw Die Blij Kijken

Nu het kabinet is gevallen, moet Nederland opnieuw naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De nieuwe verkiezingen vinden plaats op 22 november 2023. Dit geeft politieke partijen deze zomer de tijd om kandidatenlijsten op te stellen, partijprogramma’s te schrijven en verkiezingscampagnes uit te denken. Thuiswinkel.org springt hierop in en adviseert waar het kan, aan de hand van onze speerpunten.

Download de speerpunten

De belangrijke onderwerpen in de politiek komen tot die tijd stil te liggen. Begin september kan de Tweede Kamer dossiers controversieel verklaren. Dit houdt in dat er geen nieuw beleid komt op cruciale dossiers, en gebeurt vaak met onderwerpen waar veel discussie over is. Te denken valt aan de woningmarkt, stikstofbeleid, klimaat en migratie. Verder zal het kabinet in demissionaire status processen voortzetten, zoals het maken van de nieuwe begroting in augustus, deze presenteren op Prinsjesdag en het behandelen van de ministeriële begrotingen in november. Hoewel deze processen doorlopen, wordt er door de demissionaire status niks baanbrekends verwacht.

Peilingen nog grillig, na zomer meer zicht

De nieuwe peilingen laten een aantal uitschieters zien, met de VVD, PvdA/GL en BBB aan kop. Toch blijft het vooral afwachten hoe het veld uiteindelijk vorm krijgt, want de verkiezingscampagnes moeten nog starten. Opvallend is wel dat een groot aantal huidige Kamerleden en ministers zich niet opnieuw verkiesbaar stelt, zoals Mark Rutte, Sigrid Kaag, Sylvana Simons en Peter Kwint. ook de nieuwe samenwerking op links, tussen GroenLinks en PvdA met frontman Frans Timmermans, zorgt voor een verschuiving. En verder is het wachten op wat Pieter Omtzigt doet. Daarnaast dreigt verlies voor regeringspartijen D66 en CDA. Beetje bij beetje krijgt het politieke speelveld meer vorm, en zullen ook de verhoudingen duidelijker worden. Dit blijven we als Thuiswinkel.org op de voet volgen.

Zomer gebruiken om te positioneren

In de zomer worden dus de nieuwe partijprogramma’s geschreven. Voor Thuiswinkel.org is het een uitgelezen moment om de speerpunten over een verantwoorde en veilige e-commercesector te delen met partijen. De speerpunten, tien in totaal, gaan onder meer over investeren in circulaire businessmodellen, een gelijk speelveld met gelijke kansen voor alle ondernemers en cyberweerbaarheid voor het mkb.  Ook organiseert Thuiswinkel.org op 2 november het E-commerce Verkiezingsdebat in Nieuwspoort. Noteer deze datum dus alvast in je agenda of meld je direct aan.

Tijdslijn

Door de bekendmaking van de vervroegde verkiezingen op 22 november zijn ook de wettelijke termijnen van het verkiezingsproces duidelijk. Partijen die willen deelnemen kunnen zich registreren bij de Kiesraad tot 28 augustus. Op 9 oktober leveren deelnemende partijen hun kandidatenlijsten in bij de Kiesraad. Vervolgens is woensdag 22 november 2023 de dag van stemming. De Kiesraad functioneert als centraal stembureau voor de Tweede Kamerverkiezing.

Download de speerpunten

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Het vakantiegeld komt er weer aan!

    Gepubliceerd op 1 mei 2024
    Kennisartikel

    Met de naderende uitkering van vakantiegeld in Nederland, staat de e-commerce sector op het punt om een stijging in bestellingen te verwachten. Als webshop is het van belang om je hier goed op voor te bereiden, maar hoe doe je dat?

    Pay Day!!! 800X400
  • Ontwikkelingen in Digital Commerce, Businessmodellen en Duurzaamheid

    Gepubliceerd op 30 april 2024
    Categorie

    Kitty Koelemeijer ging in deze podcast met Marlene ten Ham en Chiel van Leeuwen in op de nieuwste trends in digital commerce.

    Interview Man En Vrouw Podcast Gesprek 800X400
  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)