Nederlandse webwinkels aantrekkelijk geprijsd

Categorie
Gepubliceerd op: 21 april 2022
Bijgewerkt op: 13 december 2022
Geschreven door
Ontwerp Zonder Titel (7)
Business Partner

Amstelveen, 4 april 2021 – E-commerce te laat om in te stappen? Onderzoek van Webshopovername.nl, in samenwerking met Overnameadvies.nl, toont aan dat ondanks de enorme groei die e-commerce tijdens de Corona periode heeft doorgemaakt, de prijzen die betaald worden voor overnames in e-commerce nog altijd lager zijn dan bij klassieke MKB-bedrijven. Het Marktrapport 2022 Webshopovernames stelt vast dat dit vooral te maken heeft met de hogere risico’s die kopers nog steeds aan relatief jonge e-commerce branche verbinden.

Stormachtige groei tijdens Corona

E-commerce is in de periode 2020-2021 hard gegroeid: zowel de online uitgaven als het aantal actieve webshops steeg met ruim 50%. Omdat de algehele verwachting is dat deze groei voor een groot deel blijft, zijn de vooruitzichten voor de meeste webwinkels tijdens de Corona periode verbeterd. En dat maakt e-commerce een aantrekkelijke branche voor nieuwkomers!

Sander Scholten: “alhoewel er jaarlijks 373 miljoen online aankopen plaatsvinden, betreft dit nog maar 12% van de totale jaarlijkse retail uitgaven”.

Relatief lage prijzen

Door toenemende interesse zou je wellicht ook een toenemend prijsniveau verwachten, maar dat lijkt vooralsnog niet het geval. Snel veranderende marktomstandigheden zorgen ook voor onzekerheid en dat vertaalt zich uit in een lagere transactieprijs. Zo blijkt ook uit onderzoek wat is uitgevoerd voor het Marktrapport 2022. Webshop overnames laat zien dat e-commerce bedrijven veelal in de range van 3-5 keer de nettowinst (EBIT) worden verkocht, waar MKB-bedrijven in andere sectoren op transactieprijzen in de range van 4-7 keer de EBIT kunnen rekenen.

Aggregators profileren zich duidelijker op de overnamemarkt

De relatief lage prijzen, gecombineerd met de goede vooruitzichten, zijn ook investeerders niet ontgaan. Aggregators als Thrasio (internationaal) en Dwarfs (lokaal) profileren zich steeds duidelijker op de overnamemarkt. Vaak ligt de voorkeur bij de overname van Amazon/Bol.com verkoopaccounts, maar ook het aantal partijen dat serieel reguliere webwinkels acquireert neemt toe.

Webshopovername.nl

Webshopovername.nl is het primaire platform voor aan- en verkoop van web bedrijven. Momenteel worden er ruim 350 webwinkels, websites en verkoopaccounts te koop aangeboden en zijn er meer dan 30.000 webshop kopers actief op zoek naar een overname.

Overnameadvies.nl

Transacties van web bedrijven met een verwachte waarde van meer dan €1mln worden ondersteund door het ervaren team van Overnameadvies.nl. Verkooptrajecten worden op maat aangeboden en kenmerken zich door een persoonlijke en zorgeloze aanpak.

Wil jij meer weten over het overnemen van een webshop?

Download dan hier het rapport >

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze business partner

Sander Scholten 150 X 150

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp