De echte smaak van Hongarije

Categorie
Gepubliceerd op: 27 augustus 2018
Bijgewerkt op: 18 februari 2021
Geschreven door
Interview Hongarije Vlag 800X400

De bijzondere combinatie van ondernemerschap, meertaligheid en een hecht netwerk zorgt ervoor dat de broers Mick en Robin Kovács dagelijks bezig kunnen zijn met hun Hongaarse roots. Door authentieke Hongaarse producten te importeren, voorzien zij heel Nederland en België van de echte smaak uit Hongarije.

“Mijn opa en oma zijn in 1956 naar Nederland gekomen”, vertelt Mick. “Hier is onze moeder geboren, ontmoette ze mijn vader, die ook Hongaars is, en zijn mijn broer en ik ter wereld gekomen. Hongarije maakte altijd een belangrijk deel uit van ons leven. We gingen er elke zomervakantie naartoe, zijn tweetalig opgevoed en genieten van het Hongaarse eten.”

Hongaren eten niet om te leven, maar leven om te eten, vertelt Mick. “Hongaren zijn erg gastvrij. Iedereen kan mee eten en er is altijd genoeg. Er wordt met passie gekookt. Vriendjes die tussen de middag kwamen eten, raakten ook snel verzot op de Hongaarse kookkunsten van mijn oma.” De broers gingen elk vakantie terug naar Hongarije en moesten steeds meer producten meenemen voor vrienden in Nederland. Zo ontstond in 2013 het idee om importeur te worden en een webshop te bouwen.

Een netwerk opent deuren

Door Micks kennis van onder andere de Hongaarse en Nederlandse taal werd hij vertaler en rolde zo in verschillende netwerken. “Onder andere daardoor kwam ik bij de Dakar-rally terecht. Ik heb het Hongaarse rallyteam een aantal jaar geleden geholpen met het vinden van de juiste onderdelen. Inmiddels heb ik al vier keer mee mogen rijden met dat team in verschillende rollen. Erg gaaf. Zo kon ik nieuwe contacten opdoen die nu weer waardevol zijn voor het importeren van Hongaarse producten. Doordat wij direct van de producent leveren, kunnen wij onze producten goedkoper aanbieden dan concurrenten”, vertelt Mick. De doelgroep van de broers is veel groter dan alleen de Hongaren die in Nederland wonen. “We breiden ons klantenbestand actief uit, onder andere door op markten en foodfestivals te staan. Zo raken steeds meer mensen bekend met de smaak van Hongarije. We staan zelf achter de kraam, zodat we in contact komen met onze klanten en ons verhaal kunnen vertellen. Inmiddels sponsoren we verschillende Hongaarse evenementen en zijn we leverancier van de Hongaarse ambassade in Den Haag.”

The best of both worlds

Daarnaast hebben ze zich op de b2b-markt gestort en verkopen hun producten onder andere door aan grossiers. “Ons grote voordeel is dat we kennis hebben van zowel de Nederlandse als Hongaarse taal en cultuur. Nederlanders zijn vaak heel direct en wat minder gastvrij. Hongaren willen eerst een persoonlijke band en houden van uitgebreide maaltijden. Wij kunnen met onze kennis goed bemiddelen tussen Nederlandse en Hongaarse partijen.”

Mick en zijn broer doen alles zelf, van webshop runnen tot inkoop en communicatie. Ze hebben onlangs een nieuwe webshop gelanceerd samen met Lightspeed en zijn nog druk bezig met het overhevelen van de vertaalde gerechten. “Uniek aan onze website is dat we authentieke Hongaarse recepten vertaald hebben naar het Nederlands. Daar krijgen we leuke reacties op. Iemand had 35 jaar geleden een Hongaars gerecht gegeten in een klein dorpje en wilde graag weten hoe ze dat klaar kon maken. We hebben het recept vertaald en konden de klant aan de juiste producten helpen. Heel bijzonder.”

Deel dit nieuwsartikel