Coronazelftesten verkopen via je webwinkel

Categorie
Gepubliceerd op: 29 april 2021
Bijgewerkt op: 29 april 2021
Geschreven door
Zelftest 800X400

De afgelopen maand zijn er tientallen meldingen binnengekomen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van (web)winkels die niet-goedgekeurde coronazelftesten verkopen, meldt de NOS. Zelftesten verkopen mag, maar alleen als ze zijn goedgekeurd voor particulier gebruik.

Welke testen zijn goedgekeurd?

In Nederland zijn momenteel zes zelftesten goedgekeurd voor particulier gebruik. Die worden sinds begin deze maand verkocht in onder meer drogisterijen, supermarkten en apotheken en ook online.

Zelftesten zijn per stuk verpakt, met alle benodigde materialen. Het woord zelftest staat duidelijk zichtbaar op de verpakking. Het woord sneltest alleen is niet voldoende. Ook staat er een CE-tekentje op de verpakking. Daar staat óf een viercijferige code achter, óf er wordt verwezen naar het ontheffingsbesluit. (bron: https://www.igj.nl/onderwerpen/testen-op-covid-19/testen-in-eigen-huis)

Niet-goedgekeurde testen

Maar ook niet-goedgekeurde sneltesten worden dus verkocht aan particulieren, aldus de NOS. De (web)winkels die deze testen verkopen, claimen een CE-certificaat, een markering die aangeeft dat je voldoet aan de eisen, te hebben en daarom officieel te zijn goedgekeurd in Nederland. Maar de testen met alleen CE-markering zijn bedoeld voor zorgprofessionals en mogen niet worden verkocht aan consumenten. Een zelftest wordt pas goedgekeurd als deze een CE-markering heeft met daarnaast nog een extra check.

"Wij hebben al vaker ingegrepen bij webwinkels. Sommige winkels zijn als gevolg van die ingreep gestopt met de verkoop, of geven nu aan op hun website dat de sneltesten alleen voor zorgprofessionals beschikbaar zijn", zegt een woordvoerder van de IGJ tegen de NOS.

Deel dit nieuwsartikel