E-commercesector draait op topcapaciteit

Categorie
Gepubliceerd op: 7 april 2020
Bijgewerkt op: 29 januari 2021
Logistiek En Retouren Magazijn met pakketten 800 x 400

De vorige week aangekondigde verlenging van coronamaatregelen tot minimaal 28 april vraagt het uiterste van de e-commercesector. De forse toename van online bestellingen, vooral bij jongere generaties, heeft ertoe geleid dat webwinkels, distributiecentra, vervoerders en bezorgers op topcapaciteit werken.

Ook veiligheids- en hygiënemaatregelen en ziekteverzuim zorgen voor toenemende druk in de keten. “We doen er alles aan om met de veiligheids- en hygiënemaatregelen iedereen veilig te laten werken. Niets gaat boven de gezondheid van onze medewerkers en bezorgers en de veiligheid van onze klanten”, aldus Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. Eerder genomen maatregelen lijken effect te sorteren. Zij zorgen ervoor dat de enorme groei aan bestellingen hanteerbaar is en dat pakketjes veilig – maar soms met vertraging – bij mensen thuis kunnen worden afgeleverd. Uit nieuw onderzoek van Ruigrok NetPanel blijkt dat consumenten daar begrip voor hebben.

Forse toename bestellingen

Het aantal online bestellingen en de frequentie van bestellingen van Nederlands huishoudens is sinds de uitbraak van het coronavirus fors gestegen. Consumenten zitten thuis en bestellen daardoor vaker, maar er treden ook een nieuwe doelgroepen toe. “Sommige mensen boekten voorheen alleen hun reizen en vakanties online, maar bestellen nu ook online producten om thuis te kunnen leven en werken. Daarnaast zijn veel senioren nu gedwongen aan huis gekluisterd. Waar zij het vroeger mogelijk nog spannend of niet nodig vonden om online te bestellen, betreden zij nu sneller de digitale winkels”, vertelt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.

Jongere generaties kopen meer online

In samenwerking met Ruigrok NetPanel heeft Thuiswinkel.org de afgelopen week een aantal vragen rondom de impact van corona op online winkelen voorgelegd aan Nederlandse consumenten. Hieruit blijkt dat vooral onder jongere generaties (onder 45 jaar) een deel van de aankopen is verplaatst naar online: zo’n een op de vijf geeft aan meer online aankopen te hebben gedaan. De belangrijkste redenen om juist nu te kiezen voor online winkelen, zijn de maatregel om zoveel mogelijk binnen te blijven (41%) en dat fysieke winkels dicht zijn (29%). Daarnaast geeft ook 26% aan dat het makkelijker is om pakketten in ontvangst te nemen nu ze veel thuis zijn.

Drie maatregelen / ontwikkelingen die piekmomenten hanteerbaar houden

Een aantal ontwikkelingen spelen het hanteerbaar houden van de huidige piekmomenten op dit moment in de kaart:

  • Maatregelen die drie weken geleden door veel webwinkels en vervoerders al zijn ingezet om capaciteit uit te breiden werpen nu hun vruchten af.
  • Er is veel aanbod van mensen en middelen om pieken en ziekteverzuim op te vangen – van zzp’ers tot bedrijven die vrachtwagens beschikbaar hebben. Daarnaast wordt de terugloop van b2b-bestellingen gebruikt ten behoeve van b2c-bestellingen.
  • Aan oproepen van Thuiswinkel.org om de herroepingstermijn naar te verlengen naar minimaal 30 dagen en uitverkopen tot 1 juni uit te stellen wordt gehoor gegeven, wat zorgt voor minder druk in de logistieke keten.

80% van consumenten heeft begrip voor vertragingen

Uit het consumentenonderzoek dat Ruigrok NetPanel heeft uitgevoerd, laat zien dat Nederlandse consumenten begrip hebben voor vertraagde bezorgingen; 80% van de ondervraagden vindt het begrijpelijk dat online bestellingen nu soms later worden geleverd. Slechts 5% vindt dit onbegrijpelijk. 

Samen doen

“Webwinkels en consumenten zien gelukkig in grote getale in dat we er samen alles aan moeten doen om pakjes veilig thuis te kunnen bezorgen. We zijn blij met het begrip van onze klanten en voor nu heel tevreden met de acties die webwinkels en vervoerders samen ondernomen hebben. Het zijn misschien niet altijd makkelijke stappen die genomen moeten worden, maar samen kunnen we deze uitdaging om het thuis leven en thuis werken voor miljoenen mensen mogelijk en waar het kan aangenaam te maken”, besluit Wijnand Jongen.

Deel dit nieuwsartikel