Wijnand Jongen: “Je kunt als retailer echt niet meer om artificial intelligence heen”

Gepubliceerd op: 9 september 2020
Bijgewerkt op: 14 februari 2022
Geschreven door
AI Robot En Brein 800 X 400

Wijnand Jongen, CEO van Thuiswinkel.org en president van Ecommerce Europe, is al decennialang de voorvechter en spreekbuis op het gebied van digital commerce in Nederland en Europa. Hij hecht er veel waarde aan om kennis door te geven en te delen. In de e-learning Introductie in Trends & Innovaties schetst hij daarom, samen met hoogleraar Kitty Koelemeijer, vier megatrends die in de nabije toekomst op ons afkomen. Trends waar jij als retailer nu al kennis van moet hebben om bij te kunnen blijven in e-commerce. “Als retailer is het cruciaal goed in te schatten wanneer welke trend relevant wordt voor jouw bedrijf.”

Wat versta jij eigenlijk onder trends & innovaties binnen e-commerce?

“Innovaties zijn al 25 jaar de levenslijn van de ontwikkeling van de e-commercesector. Voor ondernemers is het cruciaal om ze te kunnen onderscheiden en om zelf te kunnen bepalen wat ertoe doet en vooral wanneer het ertoe doet. Sommige innovaties bestaan al langer, maar soms duurt het simpelweg even voordat ze geadopteerd worden door de markt.”

“Een mooi voorbeeld hiervan is de QR-code. Die bestaat al twintig jaar, maar in Nederland zien we pas sinds kort het massale gebruik ervan. Nu breekt het door tijdens de coronacrisis, bij het betalen via je mobiel, en kunnen we spreken van een trend. Innovaties zijn van alle tijden en ze zijn faciliterend: echte ‘enablers’ die het veranderende consumentengedrag mogelijk maken. Dit zorgt ervoor dat e-commerce sneller bloeit dan ooit. Nu, na ruim twintig jaar, kunnen we zeggen dat de e-commercesector aan het begin staat van de ontwikkeling naar een echt volwassen stadium. De kinderziektes zijn eruit, we zijn beter in staat op de veranderende omgeving te reageren. Tegelijkertijd verwacht ik dat de markt in het komende decennium nog wel 180 graden gaat draaien.”

Gaan de ontwikkelingen nog net zo snel als pakweg tien jaar geleden?

“Ik denk veel sneller. We dachten dat we snelheid maakten in de jaren ‘90 en begin 2000, maar dit is nog niks bij hoe hard het de komende jaren zal gaan. De snelheid van technologische ontwikkelingen, maar zeker ook de beschikbaarheid daarvan voor ondernemers en de adaptatie door consumenten, gaat zo hard. Ze worden ook steeds betaalbaarder voor iedereen. Als je alles bij elkaar optelt, heb je het over het opnieuw uitvinden van retail: Reinventing retail.”

“Neem bijvoorbeeld data en kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). Dankzij deze ontwikkelingen is het mogelijk dat ondernemers een gepersonaliseerd aanbod aan consumenten kunnen doen. Je merkt dat AI nu pas een beetje van de grond komt. Een paar jaar geleden konden alleen de grote jongens dit betalen. In China is dit nu bij wijze van spreken op elke hoek van de straat beschikbaar. Ook in Nederland zien we dat steeds meer bedrijven consumenten beter weten te bereiken en van toegevoegde waarde zijn.”

Kun je een tipje van de sluier oplichten; welke trend gaat er doorbreken waar elke webwinkel wat van moet weten?

"Voice commerce is eigenlijk de QR-code van twintig jaar geleden. Het is er, maar het wordt nog niet wereldwijd omarmd. Als we de beginnersfoutjes eruit hebben, zullen we het massaal gaan gebruiken. Daar ben ik van overtuigd. Dat kan best nog vijf jaar duren. Maar je kunt er als retailer, ook die op de hoek, niet omheen dat het er nu al is en het meer impact gaat krijgen. Alleen al omdat het consumenten die voice nu al gebruiken, gemak en genot oplevert. Dit zal alleen maar meer gaan worden. Dus je moet ervoor zorgen dat je er op z’n minst kennis van hebt.”

Met welke trend of innovatie moeten retailers volgens jou nu al aan de slag?

“Als ondernemer is het cruciaal goed in te schatten wanneer welke trend relevant wordt voor jouw bedrijf. In mijn ogen is artificial intelligence echt een must have. Als ondernemer moet je gewoon nu al in staat zijn je klant een beter en meer gepersonaliseerd aanbod te doen.”

Waarom moeten e-commerceprofessionals de e-learning over trends & innovaties zeker volgen?

“Deze e-learning geeft een uniek inkijkje in het ontstaan en de groei van de e-commercesector in de afgelopen jaren. Maar bovenal schets ik samen met Kitty Koelemeijer vier megatrends die in de nabije toekomst op ons afkomen. Trends waar jij als retailer vandaag al kennis van moet hebben. Bovendien, wil je straks zelf trends kunnen duiden (dit komt aan bod in deel twee van deze e-learning) dan is het kunnen interpreteren van trends en innovaties heel belangrijk. Kortom, heel veel redenen om deze e-learning te volgen!”

Please to watch this video.
Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Wijnand Jongen
Wijnand Jongen 250x250

Deel dit kennisartikel