Ondernemen in Amerika, waar moet je rekening mee houden?

Gepubliceerd op: 22 september 2022
Bijgewerkt op: 17 november 2022
Geschreven door
Consulaat Studiereis 800 X 400

De studiereis bracht ons naar het consulaat in New York. Ontvangen door Maarten Boef, plaatsvervangend ambassadeur, spraken we over de uitdagingen die het ondernemen in Amerika met zich meebrengt. De verschillende consulaten helpen Nederlandse startups en scaleups met het zetten van stappen in Amerika. Welke ontwikkelingen zien zij?

In een van de meest competitieve ecosystemen ter wereld is er ook ruimte voor Nederlandse startups. Zodra Nederlandse startups goed presteren in het buitenland is dat goed voor onze economie. Maar makkelijk is de stap over de oceaan niet. Het Consulaat-generaal en het netwerk van Nederlandse en Amerikaanse partijen slaan een brug tussen bedrijfsleven en talent in Nederland en het oosten van de VS. Het consulaat helpt startups en scaleups op verschillende levels om naar Amerika te gaan. Zo organiseren ze evenementen en programma’s en kunnen startups zelfs deelnemen aan een academy. Het consulaat gaf ons inzicht in de Amerikaanse markt.

Ontwikkelingen in Amerika

Amerika is hard getroffen door de coronapandemie. Net als in Nederland hebben Amerikanen te maken gehad met maatregelen. Ons bezoek tijdens de studiereis aan TikTok liet een vrijwel leeg kantoor zien, en bij fulltime banen wordt zo’n 30% thuisgewerkt.

Dat betekent wat voor de stad. Aangezien mensen niet fulltime op kantoor hoeven te zijn, trekken veel mensen vanwege de torenhoge huurprijzen de stad uit. De retail en horeca die gericht is op de werkende Amerikaan raakt daardoor klandizie kwijt. Met name op maandagen en vrijdagen is het rustiger in de stad.  

Het zoeken en behouden van talent is ook in de Verenigde Staten ingewikkeld. Een arbeidscontract is in Amerika ook een veel zakelijker en transactionelere aangelegenheid dan in Nederland, wordt vertelt op het consulaat.

Ondernemers zijn onzeker over de toekomst, onder andere vanwege de verwachting dat consumenten minder gaan uitgeven. Dat leidt tot nieuwe initiatieven. Waar eerder nergens terrasjes in de stad te vinden waren, komen die nu her en der op. Ook het van oorsprong trendy en hippe SoHo was hard geraakt. De wijk bleek flexibel en innovatief en er is een grote opkomst van combination stores: winkels waarin ruimte (en daarmee ook de huur) tussen verschillende ondernemers wordt verdeeld.

Amerikaanse consumenten

Waar Nederland een redelijk homogene samenleving en dus ook homogene consument heeft, ligt dat in Amerika heel anders. Het is een grote markt, niet alleen qua landoppervlakte, maar ook qua consument. Hoe maak je een website die over meerdere demografieën heen kijkt? Dat is een van de vragen waar het consulaat mee kan helpen.

Van Walmart hoorden we het goede voorbeeld dat zij hun website personaliseren op staat. Niet alleen gelden er in verschillende staten verschillende wetten en regels, maar zo is het in de ene staat ook warmer dan in de andere, beginnen de scholen eerder of zijn andere voedingsmiddelen meer in trek. Allemaal zaken om in dit enorme land rekening mee te houden.

Amerikaanse consumenten willen niet extra betalen voor duurzaam geproduceerde producten, hoewel ze wel aangeven duurzaamheid en milieu belangrijk te vinden. Waar ze wel (iets) extra voor willen betalen is producten die geproduceerd zijn in Amerika.

Verder lezen over ondernemen in Amerika?

Dit is slechts een greep uit tips die we kregen. In Amerika liggen veel kansen voor Nederlandse startups. Deze kansen brengen natuurlijk ook uitdagingen met zich mee. Het consulaat helpt de ondernemers al met deze uitdagingen. Maar ook is er een bluepaper over dit onderwerp. Wil je meer informatie over waar je op moet letten als je in Amerika wil beginnen met verkopen?

DOWNLOAD DAN DE BLUEPAPER >

Deel dit kennisartikel