Gaat het verleiden van je klant soms over in misleiden?

Gepubliceerd op: 3 mei 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Online Betalen 800 X 400

We leven in een tijd waarin online winkelen de standaard is geworden en waarin online misleiding steeds vaker voorkomt. De ACM treedt hiertegen op, je mag immers de consument wel verleiden maar zeker niet misleiden. Emiko Alblas, privacy consultant bij onze partner DMCC Nederland, geeft tips om misleiding te voorkomen.

Online misleiding

De consument kan op verschillende manieren worden verleid tot het doen van een aankoop. Deze verleidingstactieken gaan echter soms over in misleiding. Dit gebeurt zowel op social media als in de webshop. Op social media spelen het aantal volgers en likes een belangrijk onderdeel in het verleiden van de consument. Populariteit zorgt ervoor dat consumenten een product willen hebben. Maar door het kopen van nepvolgers en/of neplikes schets je een positiever beeld van een bepaald merk of product dan dat het in werkelijkheid is.

Ook in webshops kan er sprake zijn van misleiding. Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen tijdens het online winkelen, uitspraken zoals ‘nog maar één artikel op voorraad’ of ‘vijf mensen bekijken nu dit product’. Met dit soort uitspraken en valse informatie wordt het koopgedrag van de consument beïnvloed. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de informatie die zij te zien krijgen over de kwaliteit en populariteit van webwinkels en hun producten.

Regels voor webshops en online promotie

In de Leidraad Bescherming online consument maakt de ACM duidelijk waar de grenzen liggen bij de beïnvloeding van de consument in het online koopgedrag. De regels voor online verkoop en promotie zijn onder andere:

  • zorg ervoor dat je websitebezoekers weten welk bedrijf er achter de website of bedrijfspagina op sociale media zit;
  • wees duidelijk over wat je aanbiedt en wat dit kost. Je mag geen prijzen of bijkomende kosten verbergen, een consument moet een weloverwogen keuze kunnen maken;
  • vermijd oneerlijke handelspraktijken zoals het ‘gratis’ of ‘voor niets’ aanbieden van producten terwijl er toch kosten aan verbonden zijn, of consumenten pushen om ‘nu te beslissen’ om het product te kopen;
  • maak geen gebruik van nepvolgers en neplikes bij het promoten van producten en diensten;
  • toon alleen reviews van echte klanten;
  • schep duidelijkheid over de betaling, levering en service;
  • informeer consumenten over hun wettelijk recht op bedenktijd;
  • voorkom dat consumenten iets kunnen bestellen zonder dat dit de bedoeling is;
  • geef informatie over het verzamelen of gebruik van persoonsgegevens;
  • behandel klanten uit alle Europese lidstaten op dezelfde manier.

Twijfel je of je verleidingstactieken geoorloofd zijn? Of maak je voor sales gebruik van leadwerving? De markt van leadleveranciers is niet altijd even transparant en juist hier is vaak sprake van online misleiding. Bij onze partner DMCC Nederland kun je een gratis consult aanvragen om dit met een van hun experts te bespreken.

Deel dit kennisartikel