Expertgroep legt focus op visual commerce

Gepubliceerd op: 18 november 2020
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Shoppingtomorrow Boek Window To The World 800X400

Consumenten gaan zich steeds meer oriënteren op basis van visuele gegevens. Digitaal kijken is van toenemend belang bij de aanschaf van nieuwe producten en diensten, zintuiglijke beleving daarmee een belangrijke voorwaarde voor de klantreizen van de toekomst. Visual Commerce voorziet in een oplossing voor retailers om een interactie met de klant aan te gaan. Het speelt niet alleen een rol bij e-commerce, maar het is juist een manier om de fysieke en digitale winkel met elkaar te laten versmelten.

Dat stelt een groep experts die zich in het kader van ShoppingTomorrow hebben gebogen over het onderwerp visual commerce, voor het eerst sinds de start van het onderzoeksprogramma. Daaronder verstaan zij visuele communicatie die vernieuwend, dynamisch en interactief is met als doel te inspireren, informeren en converteren.

Winkelen met de zintuigen

Hersenonderzoek toont aan dat het menselijk brein beelden zestigduizend keer sneller verwerkt dan tekst en dat menselijke ogen in staat zijn om 36.000 visuele boodschappen per uur te registreren. Meer dan 80% van alle informatie die door de hersenen wordt opgenomen, is visueel van aard. De expertgroep Visual Commerce is ervan overtuigd dat ‘winkelen met de zintuigen’, waar het fysieke retailkanaal lange tijd een monopolie op had, binnen vijf jaar dominant wordt in de digitale winkelomgevingen en in phygital retailing: de versterkende combinatie van fysiek en digitaal winkelen.

Zo echt mogelijk

Het visueel betrekken van het publiek kan met allerlei creatieve en innovatieve oplossingen. Bekende toepassingen zijn augmented reality, interactieve schermen en spiegels, gamification, hologrammen, user generated content, virtual reality, CGI (computer-generated imagery) en 3D-modification. De grootste uitdaging zit hem volgens de expertgroep in het zo ‘echt’ mogelijk maken van de interactie. Elk product, maar ook elke dienst zou zich lenen voor de toepassing van visual commerce. In de bluepaper wordt een aantal zeer uiteenlopende voorbeelden genoemd, van fonQ tot de Verenigde Naties en van Tony Chocolonely tot een digitaal supermodellenbureau.

Voor wie?

Om te bepalen wie de visual commerce-consument is, heeft de expertgroep actuele trends, ontwikkelingen en beïnvloedingsfactoren meegenomen. Bij wie slaat visual commerce aan? Volgens de experts spelen digital savviness, tijdsdrukbeleving, impulsgevoeligheid en klantrelatie een rol bij consumenten, data centricity is een beïnvloedingsfactor bij bedrijven.

De doelgroep voor visual commerce laat zich maar moeilijk vatten in demografische kenmerken. Maar op basis van het gedrag heeft de expertgroep wel vijf persona’s geïdentificeerd: de windowshopper, de beïnvloede shopper, de onwetende shopper, de besluiteloze annex onervaren shopper en ten slotte de no-focus-shopper. Ze worden uitgebreid getypeerd in de bluepaper. Visual commerce biedt meerwaarde aan al deze klanttypes, in verschillende fasen van de customer journey.
 

Wanneer?

Behalve naar de ontvankelijkheid voor visual commerce onder verschillende klantgroepen, hebben de experts ook gekeken naar afwegingen over de inzet ervan. Onder welke voorwaarden is een product of dienst geschikt voor visual commerce? Wanneer is er sprake van toegevoegde waarde en hoe meet je dat? Ook op deze vragen is geen eenduidig antwoord te formuleren, constateren de experts: “Producten verschillen net zo veel als mensen van elkaar verschillen. Eigenschappen als kleur, verpakking, gewicht en afmetingen bepalen het verschil tussen het ene product en het andere. Daarbij zijn er nog andere variabelen bepalend voor het onderscheidende vermogen van een product zoals kwaliteit, beschikbaarheid, merkbeleving, technische ontwikkeling en bijvoorbeeld prijs.”

In de bluepaper benoemen de experts verschillende unique identifiers, op basis waarvan bedrijven kunnen bepalen of de inzet van visual commerce relevant is en waarde toevoegt. De primaire unique identifier is de ‘Why’, het verhaal dat je visueel kunt communiceren. De meeste bedrijven beginnen hun verhaal met wat ze verkopen en sommige vertellen hoe ze dat doen. Succesvolle ondernemingen beginnen hun verhaal met waarom ze iets verkopen, bijvoorbeeld omdat ze geloven in gezond leven. Daarna zeggen ze hoe ze dit doen en als laatste pas wat ze daadwerkelijk verkopen.

Visuele keuzehulp in bluepaper

Wanneer, voor wie en hoe je visual commerce het beste kunt inzetten is volgens de experts een flinke puzzel, met veel nuances. Om hierbij te helpen zijn in de bluepaper alle overwegingen samengevat in een visuele keuzehulp voor strategie en executie.

De bluepaper van de expertgroep Visual Commerce, voorgezeten door BZTRS Agency en gehost door AfterPay, is te downloaden via de button hieronder. 

Deel dit kennisartikel