De toekomst van e-commerce gaat over snelheid en de ideale customer journey

Gepubliceerd op: 28 mei 2019
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Logistiek En Retouren Bestelbus Retour 800X400

Nog maar tien jaar geleden was het bijna iets magisch als je een product online kon bestellen. Dat het product dan een week later bij je thuis werd bezorgd, was al helemaal bijzonder. De ontwikkelingen in e-commerce gaan echter razendsnel. De snelheid van bezorgen en de manier waarop die bezorging plaatsvindt, gaan in de nabije toekomst drastisch veranderen. Je kunt deze trends in je voordeel laten werken door je te onderscheiden op serviceniveau. Onze business partner Trunkrs legt je graag uit hoe je dat doet.

Ontvanger als belangrijkste schakel

Aanvankelijk werd het verschil in de e-commercesector vooral gemaakt op prijs. De bezorging was slechts een bijzaak. De ontvanger bevindt zich aan het einde van de operationele keten en was – in de ogen van veel vervoerders – de zwakste schakel in die keten. De consument zelf ziet dit heel anders. Die doet inmiddels 25% van zijn aankopen online. Online is dus een volwaardig kanaal in zijn ogen. Diezelfde consument wil zijn agenda dus niet hoeven af te stemmen op de bezorging. De Amerikaanse techgigant Amazon was de eerste die dit sentiment oppikte en de customer journey ging optimaliseren. Zij begrepen dat delivery hier een ongelooflijk belangrijk onderdeel van uitmaakt. Er zijn een aantal ontwikkelingen die de delivery experience verder zullen verbeteren:

 • Snelheid

  Nog steeds wordt 75% van de producten in een fysieke winkel gekocht, omdat de snelheid van levering te laag ligt. In de toekomst zal de nadruk dan ook liggen op de snelheid waarmee een product bij de ontvanger thuis kan worden bezorgd. Bezorging binnen een half uur wordt waarschijnlijk heel normaal.

 • Elektrificatie

  Het gebruik van bestelbusjes die rijden op diesel of benzine wekken vanwege het effect op het milieu veel weerstand op, vooral in de grote steden. Om écht schoon en dus CO2-vrij te rijden, moet bezorging elektrisch gaan plaatsvinden.

 • Robotisering

  We gaan een verregaande vorm van automatisering zien in de bezorging van producten door het gebruik van zogenaamde ‘bezorgbots’. Dit biedt mogelijkheden voor meer flexibiliteit in het bezorgproces. De klant kan zijn product in ontvangst nemen op een plaats en een tijdstip die hem het beste uitkomen. Dit zorgt voor een direct kostenvoordeel in de bezorgbranche omdat voor een dichte deur staan bij de klant tot het verleden behoort en je het pakket dus niet de volgende dag opnieuw hoeft aan te bieden.

 • Lokale voorraad  
 • De manier waarop voorraad georganiseerd wordt, gaat veranderen. Zo wordt deze minder in een centraal warehouse neergelegd. In plaats daarvan worden lokale voorraden via platformen beschikbaar gemaakt. Dit biedt onder andere meer flexibiliteit; waarom zou een iPhone die in Groningen besteld wordt nog vanuit een depot in Roermond moeten worden verzonden, terwijl zich in Groningen ook een depot bevindt met het gewenste model?

Blijf in de lead

Beschikbaarheid, door snelheid en flexibiliteit, is voor de consument erg belangrijk. Je zou kunnen redeneren dat het slechts een hype is die wel weer overwaait. Maar de realiteit is dat leading partijen wél inspelen op de behoefte van de klant: snelle en flexibele levering. Als middelgrote webshop doe je er verstandig aan om ook mee te gaan in deze ontwikkeling om je bestaansrecht te houden. Wil je weten hoe? Mail of bel ons gerust. We helpen je graag jouw business toekomstbestendig te maken.

Deel dit kennisartikel