5 lessen om als ondernemer betere keuzes te maken

Gepubliceerd op: 6 december 2022
Bijgewerkt op: 6 december 2022
Geschreven door
Mollie ST 800 X 400
Business Partner

Per dag maken we zo’n 30.000 keuzes. De meeste daarvan onbewust, zoals welke sokken je aantrekt of wat je die dag zal eten. Maar af en toe zit er een keuze tussen die je van koers doet veranderen. Een keuze die je leven overhoop gooit of eentje waardoor je je carrière een succesvolle wending geeft. Een man die bekend staat om zijn bewuste keuzes is Adri Broos, CEO van Megekko, een bedrijf dat ondanks de huidige uitdagende marktomstandigheden succesvol blijft. Van andermans keuzes kun je leren, zonder zelf het risico te lopen. Na de parallelsessie op Shopping Today willen Mollie en Megekko ondernemers inspireren om betere keuzes te maken. Adri Broos geeft daarvoor in dit artikel vijf tips. 

Les 1: Trek tijdig de stekker uit zaken die niet voldoende opleveren

Als ondernemer is het vaak erg moeilijk om afscheid te nemen van producten of activiteiten die niet opleveren wat je ervan gehoopt had. Wanneer je iets hebt opgebouwd, heb je daar doorgaans veel tijd, middelen en energie in geïnvesteerd. Dus waarom zou je er dan plots mee stoppen? Dit is iets waar veel ondernemers mee worstelen.

Adri’s advies: “Als je gaandeweg ervaart dat het einddoel niet haalbaar is, trek er dan tijdig de stekker uit. Dit doen ondernemers over het algemeen veel te laat. Soms moet je vanaf een afstand naar jouw organisatie kijken om in te zien dat het tij niet zal keren en je er dus beter mee kan stoppen. Iedere ondernemer die dat tijdig beseft, heeft een voorsprong ten opzichte van concurrenten die dat niet doen", aldus Adri.

Wanneer je bijvoorbeeld een product verkoopt waarvan je beseft dat het succes eindig is, zoals Adri met de verkoop van cd-roms in zijn periode bij CD-ROM-LAND, investeer er dan niet meer in. Haal eruit wat er nog uit te halen valt en trek dan de stekker uit. Ga er niet vanuit dat het tij nog wel zal keren. Maar ook: als iets goed gaat, ga er dan niet van uit dat het altijd zo zal blijven. Blijf steeds waakzaam en alert.

Les 2: Wat je ook doet: blijf gefocust 

In de begindagen was het productassortiment van Megekko (toen nog met de baseline “webshop voor de echte man”) breed. Héél erg breed. Als in: ongeveer 1,2 miljoen producten. Door het aanbod in de loop der jaren terug te brengen naar 70.000 producten wist Megekko de omzet te vertienvoudigen. Ook hier kwamen keuzes om de hoek loeren.

Adri’s advies: “Kijk kritisch naar jouw productassortiment, onderzoek waar je écht winst mee maakt, welke producten nog een toekomst hebben en je dus wil behouden. De rest is ballast waar je maar beter afscheid van kan nemen. Hetzelfde geldt voor je activiteiten: durf nee te zeggen tegen opdrachten die niet tot je kerntaken behoren. Want voor je het goed en wel beseft, werkt de helft van je personeel aan projecten die slechts 5 à 10% van je omzet uitmaken. Het succes schuilt in het houden van de juiste focus voor je bedrijf.”

Veel bedrijven willen diversifiëren, maar als je als ondernemer blijft focussen op je kernactiviteiten, ben je doorgaans succesvoller. Toon aan dat jij jouw business door en door kent, word een expert in je vak en onderscheid je zo van de concurrentie. 

Les 3: Ken je klant 

Door de uitdagende marktomstandigheden, denk maar aan de oorlog in Oekraïne, torenhoge inflatie of energieprijzen die historische records breken, staat de omzet van veel retailers momenteel onder druk. Hoe gaat Megekko daarmee om en welke keuzes maken ze in dat opzicht? 

Adri’s advies: “In de huidige omstandigheden is het vooral belangrijk om eerst een stap terug te zetten en te analyseren wie jouw klant is en hoe die ervoor staat. Is jouw klant degene die het met een beperkt inkomen moet stellen? Dan moet je daar anders op inspelen dan wanneer jouw klant in een hoger segment zit.”

Uit eigen data kan je als ondernemer afleiden welke producten blijven verkopen en welke in economisch minder voorspoedige tijden een terugval kennen. Zorg ervoor dat je jouw klanten kent, verwerf inzicht in hun koopgedrag en bepaal op basis daarvan de juiste verkoopstrategie. 

Les 4: Neem de tijd voor belangrijke beslissingen 

Belangrijke beslissingen neem je nooit overhaast, zeker niet als ondernemer. Dat doet ook Adri niet.

Adri’s advies: “Wanneer je een keuze moet maken, spreek dan met jezelf af binnen welke termijn je dat zal doen. Neem je tijd voor belangrijke beslissingen; overhaast niets. Ik ben er al vaak achter gekomen dat ik er na een nachtje slapen anders over denk dan wat ik in eerste instantie dacht.”

Les 5: Maak een keuze 

Tot slot delen we nog Adri’s ultieme “keuzemantra” met je. Die luidt als volgt: “Maak een keuze; dat is altijd beter dan geen keuze maken.”

Als ondernemer heb je de touwtjes maar beter in eigen handen en wil je zelf over de toekomst van je bedrijf beslissen, voordat iemand anders dat doet. Kies er dus voor om net als Adri bewuste keuzes te maken. Het zal je bedrijf vast ten goede komen.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp