Zijn negatieve reviews schadelijk voor mijn webwinkel?

We begrijpen dat je wellicht bang bent voor negatieve beoordelingen van je webwinkel als je je klanten openlijk hun mening laat geven. Dat is echter niet nodig. Het lijkt tegenstrijdig, maar enkele negatieve beoordelingen verhoogt de betrouwbaarheid van je webshop!

Enkele negatieve reviews leiden tot meer betrouwbaarheid

Uit onderzoek van Reevoo blijkt onder meer het volgende: 

  • Wanneer enkel positieve reviews worden getoond, wantrouwt 95% van de consumenten de reviews.
  • De toevoeging van enkele negatieve(re) reviews leidt bij 68% van de consumenten tot meer vertrouwen in de reviews .
  • Consumenten die zoeken naar negatieve reacties, besteden ongeveer vijf keer meer tijd op een website en bekijken gemiddeld meer pagina's op die website.
  • De conversieratio van consumenten die negatieve reviews zoeken, is 67% hoger dan die van andere consumenten.

Volgens Reevoo reageren consumenten als volgt op slechte recensies: 

  • De openheid van de webwinkel wordt gewaardeerd. Hierdoor vertrouwen zij erop dat ze alle relevante informatie krijgen om een weloverwogen beslissing te maken. 
  • Ze zijn het niet altijd eens met de slechte reviews; consumenten vinden regelmatig van andere consumenten dat ze zeuren.
  • Zij kijken naar het totaalbeeld en zien een slechte beoordeling nooit als een op zichzelf staand iets.
  • Een gebrek aan negatieve reviews wordt verdacht gevonden. Ze denken dan dat de webwinkel bewust negatieve reacties filtert.

Kans voor verbetering 

Verder raden wij je aan om eventuele negatieve reviews te zien als een kans om je webwinkel verder te verbeteren. Het biedt je een uitstekende manier om meer te weten te komen over de wensen van je klanten, zodat je jouw producten en dienstverlening hier beter op kunt laten aansluiten.

Onvoldoendes worden niet gelijk getoond

Ontvang je een onvoldoende van een consument via Thuiswinkel Reviews, dan wordt deze beoordeling de eerste 14 dagen niet gepubliceerd. Dit geeft je de mogelijkheid om contact om te nemen met de klant om tot een oplossing of uitleg te komen. De klant kan op basis hiervan binnen 30 dagen nog besluiten zijn oordeel bij te stellen of te verwijderen.

Kom je er niet uit met de klant of laat deze niets van zich horen? Dan kun je altijd nog als webwinkel een reactie bij de beoordeling schrijven. Zo is jouw kant van het verhaal ook zichtbaar.