Zijn er meer voorbeelden van circulariteit in e-commerce?

  • Refuse en rethink: afzien van producten of producten intensiever gebruiken;

ZO Schoon: Bij ZO Schoon bieden ze geconcentreerde zepen aan, met zo min mogelijk water. De gebruiker kan zelf water toevoegen. Daarnaast zit de zeep in minimale verpakking, en bieden ze een herbruikbare fles aan die keer op keer gebruikt kan worden. De voordelen hiervan zijn dat er minder transport is doordat er geen onnodig water verplaatst hoeft te worden, en er zijn aanzienlijk minder plastic verpakkingen nodig.

N.E.W. (Never Ever Waste) vanuit New Optimist: Zij luiden een mode-industrie in zonder afval met de invoering van statiegeld. Dit nieuwe systeem garandeert dat jouw kleding wordt gerecycled of een tweede leven krijgt. Bovendien kan je de hele levenscyclus tot aan recycling volgen via de QR code.


  • Reduce: producten efficiënter fabriceren of efficiënter maken in het gebruik;

Bosch BlueMovement: Bosch biedt een abonnementsservice voor het huren van hun huishoudelijke apparatuur.  

MUD Jeans: Bij MUD Jeans kun je spijkerbroeken leasen in plaats van kopen.

Decathlon: Decathlon biedt een verhuurservice aan. Onder andere voor campingspullen en kinderfietsen.

Peerby: Via Peerby kan men spullen lenen van andere consumenten ipv zelf aanschaffen, zoals gereedschap.


  • Reuse: hergebruik van een product;

Coolblue Tweedekans-producten: Coolblue biedt producten opnieuw aan die door consumenten zijn teruggestuurd of geruild, tegen een gereduceerd tarief.

IKEA: IKEA neemt tweedehands meubels weer in tegen een tegoedbon en verkoopt deze vervolgens weer in de ‘tweedekanshoek’.

Bol.com: Bol.com werkt met retourdeals, dit zijn producten die door consumenten zijn teruggestuurd of geruild, en die door Bol.com opnieuw worden aangeboden tegen een gereduceerde prijs.


  • Repair, refurbish, remanufacturing en repurpose : reparatie en hergebruik van productonderdelen;

ReplaceDirect: ReplaceDirect biedt onderdelen aan waardoor je eenvoudig je apparaten kunt repareren.

Fixje: Fixje geeft de consument proactief informatie bij aankoop van producten zodat ze zelf een product kunnen repareren.

Fietsaccu-revisie: Bij Fietsaccu-revisie vervangen ze  versleten energiecellen van een fietsaccu waardoor de oorspronkelijke capaciteit weer bereikt wordt. De originele behuizing en elektronica wordt hergebruikt, waardoor het milieu minder belast wordt.


  • Recycling: verwerken en hergebruiken van materialen;

Adidas: Het garen van de Adidas Parley-schoen bestaat voor minimaal 50% uit oceaanplastic en 50% uit gerecycled polyester.

Unwaste: Unwaste produceert zeep en shampoo gemaakt met koffiedik en sinaasappelschillen.

Auping: Auping heeft een circulair matras ontwikkeld, alle materialen zijn makkelijk en onafhankelijk van elkaar te scheiden en te hergebruiken. Het matras is niet te koop, alleen te leasen, zo blijft Auping eigenaar van de grondstoffen.