Wat kan je als e-commercebedrijf doen op gebied van circulariteit?

  • Refuse en rethink: afzien van producten of producten intensiever gebruiken;

Producten die in een stevige verpakking zitten, hebben wellicht geen extra verzendverpakking meer nodig. Bol.com doet dit bijvoorbeeld al[1].

  • Reduce: producten efficiënter fabriceren of efficiënter maken in het gebruik;

Reductie en efficiëntieslagen zijn veelal te halen op logistiek gebied. Door bijvoorbeeld efficiënter te verpakken, reduceer je de hoeveelheid lucht in pakketten en hoeft er minder transport te rijden om dezelfde hoeveelheid producten te versturen[2].

  • Reuse: hergebruik van een product;

Producten die retour komen, zonder dat het product waarde heeft verloren, kunnen terug in de verkoop. Het aanbod van deze zogeheten tweede kans, zien we bij steeds meer bedrijven ontstaan. Voorbeelden zijn onder andere te vinden bij fonQ, Flinders en Coolblue[3].

  • Repair, refurbish, remanufacturing en repurpose : reparatie en hergebruik van productonderdelen;

Een opkomende trend is dat bedrijven zelf actief aanbieden om hun verkochte producten te repareren waar nodig, we zien dit met name bij omnichannel bedrijven. Reparatie gebeurt zowel voor klanten die hun eigen product daarna weer zelf willen gebruiken, zoals bijvoorbeeld G Star aanbiedt[4]. Het kan ook zijn dat bedrijven producten terugnemen, opknappen en opnieuw aanbieden aan een nieuwe klant, zoals Zeeman en Het Goed samen uitproberen in een pilot[5].

  • Recycling: verwerken en hergebruiken van materialen;

Wanneer een product niet meer gebruikt wordt door je klant, en ook niet geschikt is voor reuse of repair, dan kun je inzamelen voor recycling. Een voorbeeld hiervan is de inzameling van donzen dekbedden en donzen kussens door beddengoedmerk Yumeko[1].


[1] https://www.yumeko.nl/impact/dons-recycleservice

[1] https://twinklemagazine.nl/2019/04/bol.com-verpakkingen-duurzaam/index.xml

[2] https://www.thuiswinkel.org/webshops/kennisbank/kennisartikelen/thuiswinkel-talk-5-hoe-verminder-je-de-hoeveelheid-lucht-in-pakketjes/

[3] https://www.fonq.nl/buitenkansjes/ , https://www.flinders.nl/klantadvies/tweedekansjes/wat-is-een-tweedekansje , https://www.coolblue.nl/tweedekans

[4] https://www.g-star.com/nl_nl/certified-tailors

[5] https://www.zeeman.com/nl/resale