Wat kan ik zelf doen om de milieu-impact van mijn pakketbezorging te reduceren?

Je kunt zelf invloed uitoefenen op de CO2-impact van de bezorging van je pakketje.

  • Kies voor de milieuvriendelijkste bezorgoptie. Hoe meer ruimte de vervoerders krijgen om te plannen, des te effectiever ze kunnen zijn. Als het product niet direct nodig is, dan kan de consument in de meeste gevallen het beste kiezen om het product binnen enkele dagen te laten leveren.
  • Zorg dat je thuis bent als de bestelling komt. In de check-out kun je vaak kiezen en via de app van de vervoerder kun je je afspraak vaak wijzigen als het toch niet uitkomt. Of je spreekt een plek af waar de bezorger het pakketje (droog en veilig) neer kan leggen. Of kijk eens naar een pakketkast die direct aan huizen te plaatsen zijn. Zo hoeft de vervoerder niet extra te rijden.
  • Je kunt er ook voor kiezen je pakketje bij een afhaalpunt of pakketkluis te laten leveren. Dan kun je het (lopend of met de fiets) ophalen wanneer het jou uitkomt. Ga niet met de auto, want dat heeft een hoge impact. 
  • Wanneer de optie er is: retouren omwisselen als er een nieuwe bestelling komt.
  • Laat pakketje niet onnodig verzenden. Twijfel je over de maat of specificaties? Lees dan goed de omschrijving, bekijk de maattabellen en lees reviews van gebruikers. Dat geeft vaak een goed beeld van wat je kunt verwachten.