Wat is Black Friday?

Black Friday en Cyber Monday zijn in Nederland al helemaal ingeburgerd. Black Friday valt op de vrijdag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, de derde donderdag van november. Cyber Monday is de maandag erop. Beide dagen staan in het teken van spectaculaire kortingen bij (online) retailers en worden in Amerika gezien als het begin van de kerstperiode.

De term Black Friday wordt in de jaren '50 voor het eerst gebruikt om aan te geven hoe druk het in de (winkel)straten is op de dag na Thanksgiving. Veel medewerkers zijn op die vrijdag vrij en starten dan met hun feestdageninkopen. Winkels geven op Black Friday in Amerika de hoogste kortingen van het jaar (tot wel 75%). Op Cyber Monday, de maandag na Black Friday, worden voornamelijk online veel hoge kortingen gegeven.

Ook in Nederland zijn Black Friday en Cyber Monday inmiddels bekende fenomenen. Steeds meer (web)winkels doen mee met de kortingen, hoewel er in Nederland niet zo'n duidelijk onderscheid is tussen Black Friday en Cyber Monday, met vaak een Black Friday-weekend tot gevolg. Er zijn ook veel (web)winkels die er een Black Week van hebben gemaakt.

Haal maximaal resultaat uit je Black Friday campagnes, bekijk dit webinar