Mogen bedrijven cash weigeren vanwege het coronavirus?

De Nederlandse consument heeft in deze bijzondere tijd razendsnel massaal het (contactloos) pinnen omarmd. Ondernemers willen echter omwille van de veiligheid betalen met contant geld actief verbieden. Mag dat en kan dat (maatschappelijk gezien) zijn de twee vragen die hieronder in samenwerking met De Nederlandsche Bank beantwoord worden.

Mogen bedrijven cash weigeren vanwege het coronavirus?

Eurobankbiljetten en munten zijn wettige betaalmiddelen. Uitgangspunt is dat deze in een betaling worden geaccepteerd. Bedrijven mogen ervoor kiezen om (al dan niet tijdelijk) geen contant geld te accepteren. Echter: alleen als dat duidelijk, bijvoorbeeld met stickers bij de ingang, kenbaar wordt gemaakt aan de klanten.

Kunnen bedrijven contant geld weigeren, maatschappelijk gezien?

Er is een niet te onderschatten aantal mensen in Nederland die wel met cash maar niet met elektronisch betalen overweg kunnen. Gelet op de bijzondere omstandigheden van het moment is het belangrijk dat bedrijven die vanwege het coronavirus contant geld willen weigeren, rekening houden met de belangen van deze klant. Als een klant niet over een ander betaalmiddel kan beschikken en wel producten nodig heeft om in primaire levensbehoeften te voorzien, is het redelijk om toch de cash betaling te accepteren. Daarbij is het vanzelfsprekend wel nuttig om geen handcontact te maken (en dat kost in sommige gevallen wat extra geduld).

Bron: VNO-NCW