Moet ik de kosten voor mijn retourzending zelf betalen?

Bij Thuiswinkel.org krijgen we regelmatig de vraag of een webshop de consument kan verplichten om voor de retourzendingen te betalen. Het antwoord hierop is duidelijk: ja. Als je gebruikmaakt van je herroepingsrecht, komen de retourkosten voor jouw rekening als de webshop dit aangeeft op zijn website.

Omdat enkele webshops gratis retourneren aanbieden, verwachten consumenten soms dat het retour sturen van een bestelling altijd gratis moet zijn. Dit is zeker niet het geval.

Gratis retourneren is een service, maar zeker geen verplichting. 

Check het retourvoorwaarden

Ben je niet tevreden over je aankoop en wil je deze retourneren? Ga dan altijd naar de site van de webwinkelier en kijk wat zijn retourbeleid precies is. Sommige webshops bieden bijvoorbeeld gratis retourneren aan bij een bestelling van meer dan € 50,- of gebruiken een antwoordnummer waardoor je producten goedkoper terug kunt sturen. Het loont dus altijd om de retourvoorwaarden van de webshop te bekijken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De retourkosten kunnen dus voor jouw rekening komen, maar de oorspronkelijke verzendkosten van een geretourneerd artikel niet. Op grond van de wet hoor je die terug te krijgen als je de hele bestelling retourneert. Alleen als je kiest voor extra service, zoals een expreslevering of ‘same-day delivery’, is de webshop niet verplicht om de bijkomende kosten voor de duurdere verzendmethode terug te betalen. In dat geval hoeft alleen het bedrag voor de goedkoopste standaardlevermethode te worden terugbetaald.

Retourneren van een defect product

Het consumentenrecht staat overigens niet toe dat een verkoper een vergoeding vraagt voor de reparatie of vervanging van een defect product. Het herstel van een artikel dat niet voldoet aan de vereisten, dient voor de consument kosteloos te gebeuren. Dit betekent ook dat dan de retourkosten altijd voor rekening van de verkoper komen.

Enkele tips bij het retourneren van een product:

  • Bekijk de retourpagina van de webshop en volg de instructies.
  • Zorg ervoor dat je de afzender vermeldt op het pakket. Mocht er iets fout gaan in het verzendproces, dan kan het pakket altijd bij jou terugkomen.
  • Verpak de artikelen goed, zodat ze niet beschadigen in het retourproces. Bij artikelen die beschadigd retour komen, is de waardevermindering voor jouw rekening.
  • Verzeker je pakket als het een dure bestelling betreft. Mocht er iets misgaan met de verzending, dan ben jij verantwoordelijk.
  • Je kunt ook retourneren via het modelformulier voor herroeping. Ga hiervoor naar de webshop of kijk op je bestelbevestiging.