Kan een pakketje corona overbrengen?

Amerikaans onderzoek laat zien dat het coronavirus onder ideale omstandigheden tot wel 72 uur intact blijft op oppervlakten van plastic en roestvrij staal. Op karton is dit ongeveer één dag en in heel kleine druppeltjes in de lucht, zogeheten aerosolen, kan het een paar uur 'overleven'. Dit wil nog niet zeggen dat het virus via een ander materiaal ook overdraagbaar is, dat het zich kan verspreiden of dat het besmettelijk blijft. Daarvoor zijn in de lab-testen geen concrete bewijzen gevonden.

De huidige hygiëneadviezen van RIVM sluiten daar goed bij aan. Zij stellen ook dat het coronavirus zich hoofdzakelijk verspreidt via mensen. De kans dat je besmet raakt via het aanraken van producten of oppervlakten is erg klein. Neem de maatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken en was regelmatig je handen.

Bij het versturen van pakketjes is het daarom verstandig je klanten goed te informeren, want veiligheid gaat boven alles. Zo is het altijd aan te raden om het pakket meteen uit te pakken en de kartonnen verzenddoos of de papieren tasjes weg te gooien. Wijs er ook op dat de ontvanger naderhand zijn handen zorgvuldig wast. Eventueel kun je je klanten ook aanraden om de kartonnen of plastic verpakking veiligheidshalve af te nemen met een desinfecterend, op alcohol gebaseerd middel.

Laatst geüpdatet: 11 februari 2021