Hoe wordt greenwashing tegengegaan?

De consument moet eerlijk en begrijpelijk worden geïnformeerd over de mate van duurzaamheid van producten. Wetgeving uit Europa is op komst en de nationale Leidraad duurzaamheidsclaims zien streng toe op greenwashing.

Europese wetgeving zorgt voor greenwashing tegen te gaan door de onderbouwing van duurzaamheidsclaims te verplichten en door eisen te stellen aan de beschikbare informatie over het product, via Substantiating Green Claims. Door duidelijkere kaders wat betreft duurzaamheidsclaims kan gemakkelijker worden opgetreden tegen misleidende claims. Betrouwbare milieu-informatie zorgt ervoor dat consumenten een daadwerkelijk duurzame beslissing kunnen nemen. Door strenge Europese wetgeving zal het aantal bestaande duurzaamheidskeurmerken afnemen, zodat consumenten een daadwerkelijk duurzame beslissing kunnen nemen.

Via Empowering the Consumer in The Green Transition, een ander Europees wetsvoorstel, zet de Europese Commissie aan de consument mee te krijgen om weloverwogen aankoopbeslissingen te nemen door hen te voorzien van betrouwbare productinformatie op het gebied van duurzaamheid, mogelijkheden tot reparatie en de beschikbaarheid van software-updates.

De Nationale Leidraad duurzaamheidsclaims van de ACM geeft praktische voorbeelden om bedrijven te helpen bij het formuleren van duurzaamheidsclaims. Bedrijven moeten eerlijk zijn over duurzaamheid, en mogen alleen duidelijke, juiste en relevante duurzaamheidsclaims gebruiken. De ACM heeft 5 vuistregels opgesteld die bedrijven helpen om te werken met eerlijke duurzaamheidsclaims;

  1. Maak duidelijk welk duurzaamheidsvoordeel het product heeft
  2. Onderbouw duurzaamheidsclaims met feiten en houd ze actueel
  3. Vergelijkingen met andere producten, diensten of bedrijven moeten eerlijk zijn
  4. Wees eerlijk en concreet over de duurzaamheidinspanningen van uw bedrijf
  5. Zorg dat visuele claims en keurmerken behulpzaam zijn voor consumenten en niet verwarrend