Feestdagen

Op deze pagina vind je antwoorden op de belangrijkste vragen rondom e-commerce en de feestdagen.

Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op via redactie@thuiswinkel.org, zodat we samen tot een antwoord kunnen komen.

  • Black Friday en Cyber Monday zijn in Nederland al helemaal ingeburgerd. Black Friday valt op de vrijdag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, de derde donderdag van november. Cyber Monday is de maandag erop. Beide dagen staan in het teken van spectaculaire kortingen bij (online) retailers en worden in Amerika gezien als het begin van de kerstperiode.

   De term Black Friday wordt in de jaren '50 voor het eerst gebruikt om aan te geven hoe druk het in de (winkel)straten is op de dag na Thanksgiving. Veel medewerkers zijn op die vrijdag vrij en starten dan met hun feestdageninkopen. Winkels geven op Black Friday in Amerika de hoogste kortingen van het jaar (tot wel 75%). Op Cyber Monday, de maandag na Black Friday, worden voornamelijk online veel hoge kortingen gegeven.

   Ook in Nederland zijn Black Friday en Cyber Monday inmiddels bekende fenomenen. Steeds meer (web)winkels doen mee met de kortingen, hoewel er in Nederland niet zo'n duidelijk onderscheid is tussen Black Friday en Cyber Monday, met vaak een Black Friday-weekend tot gevolg. Er zijn ook veel (web)winkels die er een Black Week van hebben gemaakt.

   Haal maximaal resultaat uit je Black Friday campagnes, bekijk dit webinar

  • Singles’ Day is de dag waarop we het vrijgezellenleven vieren met korting op allerlei soorten producten. In Azië is het grootste winkelfenomeen en ieder jaar worden er records verbroken. Ook in Nederland spelen verschillende (online) retailers in op deze dag, maar de populariteit blijft voorlopig achter op die van bijvoorbeeld Black Friday.

   Singles' Day wordt traditioneel gevierd op 11-11. Voor deze datum is gekozen, omdat de één symbool staat voor alleen zijn. De feestdag ontstond in 1993 op Chinese universiteiten en zou bedacht zijn door vrijgezelle mannelijke studenten die op 11 november activiteiten organiseerden waarmee ze een vriendin konden vinden. Andere universiteiten namen het over en de Chinese internetgigant Alibaba startte in 2009 met grote kortingsacties om de vrijgezellendag te vieren.

  • De online bestedingen blijven in het eerste half jaar van 2022 boven pre-coronaniveau. De feestdagenpiek komt hier nog bovenop en internationale koopdagen zoals Singles Day, Black Friday en Cyber Monday worden steeds populairder. Die dagen vallen in dezelfde periode als Sinterklaas en Kerst. Wij verwachten tussen Black Friday en Sinterklaas daarom een enorme piek van meerdere miljoenen pakketten per dag. Om teleurstelling te voorkomen roepen wij consumenten op om op tijd te bestellen en geven we webshops tips om de drukke dagen goed te managen.

  • Pas verwachtingsmanagement toe naar je klant, volg deze tips:

   • Informeer jouw klanten ruim op tijd dat het druk wordt tijdens de feestdagen. Gebruik bijvoorbeeld het vignet "Wees voorbereid - Bestel op tijd!". En plaats dit in je webshop, nieuwsbrief en social media.
   • Daarnaast doe je goed om je salesacties zoveel mogelijk te spreiden van november tot januari. Steeds meer webwinkels bieden bijvoorbeeld al aanbiedingen tijdens Singles’ Day (11-11) en maken van Black Friday een Black Week. Op die manier vergroot je bovendien je omzet.
   • Stimuleer jouw klanten met salesacties zoveel mogelijk bestellingen in één keer te doen. Dit scheelt extra fulfilment werk voor jou en extra pakketjes voor jouw vervoerder.
   • Voorkom teleurstelling: pas je bezorgbelofte aan.
  • Volg deze tips om de bezorging zo goed mogelijk te laten verlopen:

   • Neem contact op met je vervoerder en deel je verkoopprognose, zodat zij zich daarop kunnen voorbereiden.
   • Probeer zoveel mogelijk bestellingen voor dezelfde klant in één pakket te verpakken.
   • Vermijd drukte tijdens de late uren op de dag en zorg dat je pakket zo vroeg mogelijk op de dag bij de vervoerder is.
   • Probeer de bestellingen aan het einde van de week aan te leveren bij je verzendpartij en vermijd drukte.
   • Zorg ervoor dat consumenten hun bestelling kunnen volgen met Track & Trace.
  • Webwinkels en vervoerders hebben extra maatregelen genomen om tijdens de feestdagen alle vraag op tijd te kunnen verwerken. Zo hebben vervoerders nieuwe pakketcentra geopend en de communicatie met de ontvanger van het pakket nog verder verbeterd. Webwinkels helpen consumenten met het kiezen van de juiste afleveroptie, hebben hun distributiecentra opgeschaald en werken bijvoorbeeld met verpakkingsmachines om sneller en kleiner te verpakken.

  • Thuiswinkel.org is in gesprek met leden over de verwachtingen en adviseert al maanden van te voren over het opvangen van de eindejaarspiek. We voeren ook intensief gesprekken met de vervoerders, zodat alles zo goed mogelijk gestroomlijnd kan verlopen. Daarbij voert Thuiswinkel.org namens e-commerce Nederland een campagne richting de consument om die aan te sporen de aankopen op tijd te doen.