Heb jij (ook) een fysieke winkel? Dan is het handig om te weten wat de mogelijkheden tijdens de coronacrisis zijn. Op deze pagina vind je antwoorden op de belangrijkste vragen hieromtrent.

Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op via redactie@thuiswinkel.org, zodat we samen tot een antwoord kunnen komen.

  • De Nederlandse consument heeft in deze bijzondere tijd razendsnel massaal het (contactloos) pinnen omarmd. Ondernemers willen echter omwille van de veiligheid betalen met contant geld actief verbieden. Mag dat en kan dat (maatschappelijk gezien) zijn de twee vragen die hieronder in samenwerking met De Nederlandsche Bank beantwoord worden.

   Mogen bedrijven cash weigeren vanwege het coronavirus?

   Eurobankbiljetten en munten zijn wettige betaalmiddelen. Uitgangspunt is dat deze in een betaling worden geaccepteerd. Bedrijven mogen ervoor kiezen om (al dan niet tijdelijk) geen contant geld te accepteren. Echter: alleen als dat duidelijk, bijvoorbeeld met stickers bij de ingang, kenbaar wordt gemaakt aan de klanten.

   Kunnen bedrijven contant geld weigeren, maatschappelijk gezien?

   Er is een niet te onderschatten aantal mensen in Nederland die wel met cash maar niet met elektronisch betalen overweg kunnen. Gelet op de bijzondere omstandigheden van het moment is het belangrijk dat bedrijven die vanwege het coronavirus contant geld willen weigeren, rekening houden met de belangen van deze klant. Als een klant niet over een ander betaalmiddel kan beschikken en wel producten nodig heeft om in primaire levensbehoeften te voorzien, is het redelijk om toch de cash betaling te accepteren. Daarbij is het vanzelfsprekend wel nuttig om geen handcontact te maken (en dat kost in sommige gevallen wat extra geduld).

   Bron: VNO-NCW

  • Niet alle winkels zijn tijdens de lockdown open voor winkelen en boodschappen doen. Het is niet toegestaan om je assortiment verder te verbreden. Niet-essentiële winkels zijn dicht tijdens de lockdown. Vanaf 10 februari is het wel mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij een winkel. Per 3 maart is winkelen op afspraak mogelijk. 

   Lees de meest actuele informatie op de website van RIVM.

  • In de retail zetten we in op optimale veiligheid en gezondheid voor klanten én voor medewerkers. Om winkels open te kunnen houden zullen we op dat vlak alles op alles moeten zetten. Samen als ondernemers in een branche maar ook ieder bedrijf voor zich. De Rijksoverheid heeft posters gemaakt die je op je winkel kunt hangen: één goed zichtbaar vanaf buiten en één goed zichtbaar in de winkel. Op de posters vul je in hoeveel klanten in jouw winkel tegelijk aanwezig mogen zijn. De rekensom hiervoor vind je in het protocol.

   Bron: INretail