Thuiswinkel Platform

Online marktplaatsen en platformen staan voor de uitdaging om consumentenvertrouwen te winnen in een competitieve digitale markt. Met Thuiswinkel Platform, een specifiek keurmerk voor online marktplaatsen, win je het vertrouwen van de consument en voldoe je daarnaast ook nog aan relevante wet- en regelgeving.

Meld je aan

Platform Panorama

Wij vinden het van groot belang dat het consumentenvertrouwen en bescherming op platformen ook van een hoog niveau zijn. Daarom certificeren wij platformen op verplichtingen die specifiek voor hen van toepassing zijn.

Unieke verkoopargumenten

 • Met Thuiswinkel Platform laten online marktplaatsen zien dat ze aan alle wet- en regelgeving voldoen
 • Platformen met dit keurmerk laten bezoekers zien dat zij een legitieme partij zijn
 • De verkopers op platformen werken liever samen met een gecertificeerd platform

Wat is de toegevoegde waarde van Thuiswinkel Platform?

Met dit keurmerk en het bijbehorende logo kunnen gecertificeerde platformen, marktplaatsen en bemiddelaars zich goed onderscheiden van de concurrentie. Het logo laat duidelijk zien dat het hierbij gaat om het platform zelf dat is gecertificeerd en niet een van de verkopers op dat platform. Hiermee kunnen de platformen, marktplaatsen en bemiddelaars zich dus duidelijk profileren als een partij waar klanten veilig op kunnen shoppen en/of waar externe verkopers met een goed gevoel op kunnen verkopen.

Daarnaast breiden wij onze bemiddelingsdiensten op platformen die het Thuiswinkel Platform-logo voeren uit. Zo bemiddelen we niet alleen tussen consumenten en de verkopers op het platform die lid zijn van Thuiswinkel.org, maar ook tussen consumenten en niet-gecertificeerde verkopers op het platform. Dit geldt voor een klacht over een geleverd product of een geleverde dienst. De inzet van de geschillencommissie geldt alleen voor aankopen bij gecertificeerde verkopers.

Wat houdt Thuiswinkel Platform in?

Gecertificeerde platformen mogen het Thuiswinkel Platform-keurmerk voeren, inclusief het bijbehorende certificaat. Met deze stap bieden we platformen de mogelijkheid om zich positief te onderscheiden, en dragen we bij aan een betere bescherming van Nederlandse kopers op platformen en marktplaatsen. 

Thuiswinkel.org controleert platformen op grofweg de volgende onderwerpen:

 • Duidelijke informatie van het platform naar de klant over wie de verkoper is.
 • Duidelijke informatie over de rangschikking van het aanbod van een product op het platform.
 • Duidelijke informatie over de rol van het platform in geval van een klacht over een verkoper op dat platform.
 • Duidelijke informatie over hoe reviews tot stand komen en worden gepubliceerd.
 • Het platform spant zich in om frauderende verkopers of onveilige producten te weren.
 • Dat klanten hun aankopen (deels) achteraf kunt betalen.
 • Dat het bestelproces duidelijk en eenduidig is en klanten veilig kunnen betalen.
 • Dat het platform zorgvuldig met persoonsgegevens omgaat en dat het platform veilig is.

Voor wie is Thuiswinkel Platform relevant?

Thuiswinkel.org heeft het platformcertificaat en het bijbehorende logo in het leven geroepen om onderscheid aan te brengen tussen gecertificeerde webshops, platformen en verkopers op platformen. Thuiswinkel Platform is daarbij bedoeld voor:

 • platformen;
 • marktplaatsen;
 • bemiddelaars, zoals huisjesverhuurders en reisbemiddelaars;
 • vergelijkingssites.
Wil jij
Persoonlijke ondersteuning?

Wil je meer weten over dit keurmerk? Neem dan contact met ons op. 

Roland van Kortenhof
Roland van Kortenhof 250x250

Veelgestelde vragen

 • Je kunt lid worden van Thuiswinkel.org als je producten of diensten aanbiedt aan consumenten of zakelijke klanten via verkoop op afstand. Thuiswinkel.org heeft een consumentenkeurmerk, een zakelijk keurmerk, een internationaal keurmerk en een keurmerk voor platformen.

  Let op: Het is belangrijk dat je website toegankelijk is op het moment dat je de aanvraag indient. Zo kan de website goed gecontroleerd worden tijdens de certificering.  

 • Thuiswinkel Platform is daarbij bedoeld voor: platformen, marktplaatsen, bemiddelaars (zoals huisjesverhuurders en reisbemiddelaars) en vergelijkingssites.

  Thuiswinkel.org heeft het platformcertificaat en het bijbehorende logo in het leven geroepen om onderscheid aan te brengen tussen gecertificeerde webshops en platformen. Platformen worden gecertificeerd op verplichtingen die specifiek voor platformen gelden. 

 • Het is van belang dat de logo’s en de daaraan gekoppelde certificaten van Thuiswinkel Waarborg en Thuiswinkel Platform op de juiste plaatsen op platformen worden getoond. Dit om ervoor te zorgen dat consumenten niet onbedoeld misleid worden of in verwarring worden gebracht:

  • Gecertificeerde leden/verkopers mogen het Thuiswinkel Waarborg-logo voeren op daartoe beschikbare plaatsen op het platform, zoals in koopboxen, op verkoperspagina’s en op andere relevante plaatsen.
  • Platformen, marktplaatsen en bemiddelaars mogen het Thuiswinkel Platform-logo voeren op daartoe beschikbare plaatsen, bijvoorbeeld in de footer op de website en in de app.

  Achter beide logo’s moeten links worden geplaatst naar de verschillende certificaten waarop helder wordt uitgelegd welke rechten consumenten aan het logo kunnen ontlenen.