Een kijkje in de keuken: Vincent Romviel

Vincent Romviel is een van de juristen van Thuiswinkel.org. Binnen deze functie adviseert hij leden van Thuiswinkel.org over juridische vraagstukken. Ook bemiddelt hij tussen consumenten en webshops bij geschillen. Naast echte (e-commerce-)jurist, wordt hij gezien als de best geklede man van Thuiswinkel.org, is hij zelfbenoemd modepolitie en snoept hij graag het eten van andermans bureau. Deze collegiale man laat je vandaag zijn werkdag bij Thuiswinkel.org zien.

06:30 Nu al?

Mijn vrouw is, tot mijn grote spijt, zo’n persoon die 30 minuten lang ’snoozed’. Ik word daarom al een half uur eerder wakker dan dat ik op moet staan. Dat half uur gebruik ik dan maar om vast wat mails en berichtjes te lezen en me voor te bereiden op de dag. Na mijn gebruikelijke ochtendritueel pak ik de trein naar Ede. Mijn werkdag is al gestart, de eerste mailtjes zijn verstuurd en de eerste vragen zijn beantwoord.  

08.30 uur Koffie

Bij Thuiswinkel.org hebben we heerlijke koffie. Mijn eerste kopje pak ik altijd op het werk. Daarna kan de werkdag pas echt beginnen! Ik ben benieuwd welke juridische hersenkrakers vandaag op mij liggen te wachten, en of er nog klachten zijn die moeten worden opgelost. Mijn werkdag vandaag speelt zich in ieder geval af achter mijn bureau.

Op zich wel jammer, want ik ga graag langs bij leden om interactieve presentaties te geven over consumentenrecht, te helpen bij de certificering of wet- en regelgeving te bespreken. Vorige week ben ik met collega-jurist Ank van Heeringen bij BCC in Amsterdam Schiphol geweest. Zij hadden een aantal vragen over de algemene voorwaarden van Thuiswinkel.org. Volgende week gaan we langs bij een webshop om te bespreken hoe zij consumenten beter kunnen informeren zodat ze minder klachten ontvangen.

Het is altijd interessant om met leden te spreken over wet- en regelgeving. Zij komen vaak met productspecifieke voorbeelden waar de wet soms lastig op toe te passen is. Ook wij als juristen leren daar altijd veel van.

10.30 uur Vragen beantwoorden

Vanochtend belt een lid mij met een prangende vraag over herroepingsrecht:  “Een klant heeft het product gebruikt en wil het nu retourneren. Mag ik dit product weigeren?” Helaas moet ik zeggen dat dat niet mag als een product wordt teruggezonden tijdens de herroepingstermijn. Als het product, zoals in dit geval, voor meer is gebruikt dan nodig om te beoordelen of de consument het wil houden, dan kan wel een waardevermindering in rekening worden gebracht. Deze waardevermindering kan oplopen tot 100%, maar de retour weigeren is in dit geval niet toegestaan.

Na het telefoongesprek stuur ik ons lid de link door van een blog die ik over dit onderwerp heb geschreven. Zo kan ze nog even rustig nalezen hoe het precies zit. Tevreden kan ik vervolgens mijn rondje langs collega’s maken. Ik praat met relatiebeheer bij over de openstaande certificeringen en of ik nog moet helpen, vraag de stagiairs hoe het met hun onderzoek gaat, check of de redacteur mijn nieuwste blog al heeft geredigeerd en beoordeel ondertussen of hun kleding voldoet aan de strenge kledingvoorschriften die ik hanteer.

14.00 uur

Na mijn pauze, waarin we Eveline en Arthur (accountmanagers) verslaan met tafelvoetbal, vieren Richard (redacteur) en ik zonder enige emotie onze overwinning. We winnen zo vaak van ze dat alle spanning en ontlading bij winst allang is verdwenen. Ben benieuwd wanneer we echte tegenstand kunnen verwachten…

Dan begint het overleg met mijn stagiaire over de binnengekomen klachten van consumenten. We bespreken welke klachten zijn ingediend bij Thuiswinkel.org en of er klachten tussen zitten die direct onze aandacht vereisen. Als een consument claimt dat een webshop telefonisch en per e-mail niet bereikbaar is, is dat voor ons een aanleiding om direct contact met ze te zoeken. 

Ik krijg er energie van als ik mensen kan helpen bij juridische problemen. Een standpunt uiteenzetten en verdedigen, of een bevredigende oplossing voor beide partijen vinden vind ik erg leuk en past goed bij mij.

16.00 uur

Rond 15.45 uur loop ik weer een rondje langs collega’s om te kijken of ze nog wat te snoepen hebben. Als een collega niet op zijn plek zit en er liggen snacks op het bureau, zie ik het als mijn persoonlijke missie om deze op te eten ruimen.

Om 16.00 uur is mijn suikerspiegel weer op peil en werk ik nog een uur aan het certificeringsproject. Dit project gaat ervoor zorgen dat het certificeringsproces van Thuiswinkel.org klantvriendelijker wordt. We doen dit door ‘Mijn Account’ te vernieuwen, standaardteksten aan te bieden en de communicatie te versimpelen. Een heel leuk project waar we (toekomstige) leden écht blij mee gaan maken!

19.00 uur

Na mijn werk hoop ik altijd dat het eten klaarstaat. Ik ben zelf niet zo’n beste kok, mijn vrouw gelukkig wel. Om te ontspannen ga ik ’s avonds vaak (zaal)voetballen met vrienden of de stad in om kleren te kopen. Als modepolitie moet je er zelf natuurlijk wel vlekkeloos bijlopen. Thuis kijk ik graag nog een serie zoals Better call Saul over een louche advocaat of de comedyserie Modern Family.

Om 21.00 uur krijg ik een e-mail van de politie dat er een malafide website online is die de naam van een lid van Thuiswinkel.org en ons logo misbruikt. Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk consumenten worden gedupeerd, zet ik direct een waarschuwing online. De website offline krijgen is een zorg voor morgenvroeg.