Deze week: stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen

Categorie
Gepubliceerd op: 14 maart 2022
Bijgewerkt op: 14 maart 2022
Geschreven door
Tweede Kamerverkiezingen Man Gooit Stemformulier In Stembus 800X400

Deze week zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Het moment om te stemmen voor de toekomst van je gemeente. Op woensdag 16 maart 2022 zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad, maar ook op maandag 14 en dinsdag 15 maart is in elke gemeente al een aantal stembureaus open.

Begin deze maand stuurde Thuiswinkel.org een mail met een pamflet naar de Nederlandse gemeenten om ze te helpen in het bepalen van hun beleid en een voorzet te geven in de onderwerpen die voor de e-commercesector én voor de leefomgeving belangrijk zijn. Samen met gemeenten willen we werken aan thema’s als het maken van ruimte voor nieuwe retail, het reduceren van afval en oplossingen die gericht zijn op de krappe arbeidsmarkt. 

“We hopen van harte dat zij onze aanbevelingen meenemen tijdens en vooral na de gemeenteraadsverkiezingen als de coalitieakkoorden worden gesloten. Wij gaan dit pamflet opvolgen en komen met lokale projecten en initiatieven, zoals het terugdringen van verpakkingsmaterialen”, besluit Ten Ham.

We roepen gemeentebesturen op om in hun coalitieakkoorden rekening te houden met:

Nieuwe retail

Consumenten kiezen steeds meer voor duurzame opties, zowel qua producten, verkopers als bezorgopties. We sporen gemeenten aan om ruimte te geven aan (flits)fietskoeriers, innovaties en duurzame verzendmethoden. Het is aan beleidsbepalers en regelgevers om niet zozeer bevreesd te zijn voor deze nieuwe ontwikkelingen, maar ze juist te omarmen en een goede plek te geven in de samenleving.

Verpakkingen en afval

Online retailers nemen veel initiatief om verpakkingsmateriaal te verminderen en te verduurzamen. Tegelijkertijd zien we dat papiercontainers niet zijn aangepast aan het veranderde aanbod en dat er helaas nog altijd karton naast containers wordt geplaatst. Dit geeft een rommelig beeld en is slecht voor het milieu. Echter, gemeenten zouden ook de rol kunnen pakken door papiercontainers beter geschikt te maken voor karton.

Arbeidsmarkt

De e-commercesector zorgt voor banen, onder andere voor mensen die minder of geen opleiding hebben. Tegelijkertijd ervaren ook webwinkels een sterke krapte in de arbeidsmarkt. Dat zorgt ervoor dat veel bedrijven (noodgedwongen) medewerkers uit het buitenland halen. Als gemeenten meehelpen in het bij elkaar brengen van mensen uit de bijstand en de behoefte aan arbeidskrachten in distributiecentra, kan iedereen daar baat bij hebben. Daarnaast geeft Thuiswinkel.org gemeenten de overweging om steun te bieden in het opvangen van medewerkers uit het buitenland, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen.

Download hier het pamflet

Deel dit nieuwsartikel