PSD2, eindelijk beginnen we ermee!

Categorie
Gepubliceerd op: 6 februari 2019
Bijgewerkt op: 29 januari 2021
Geschreven door
Online Betaling 800 X 400 (3)

Deze maand gaat het er eindelijk van komen: de inwerkingtreding van de PSD2. Deze Europese betaalwet stond vorig jaar al op de planning, maar in tegenstelling tot andere Europese landen besloot Nederland hem nog uit te stellen. Op 27 december 2018 is de PSD2 al wel gepubliceerd in het Staatsblad, maar een feitelijk inwerkingtreding bleef uit. Tot nu, want de wet wordt in februari eindelijk van kracht. Dit heeft wel enkele consequenties voor je webwinkel, want de manier waarop er betaald gaat worden, kan veranderen. Maar ook de spelregels voor de huidige betaalmiddelen worden aangepast. Voldoe jij straks dus nog wel aan de wet? Wij lopen de grootste veranderingen graag even met je door.

Kosten doorberekenen?

Een onderdeel van de PSD2 is het verbod op het doorberekenen van de kosten (surcharging) van enkele betaalopties aan de klant. In Nederland vallen alle debetkaarten en creditcards onder dit verbod, met uitzondering van American Express- en Diners Club-kaarten.

Daarnaast mag de (web)winkelier geen toeslag vragen voor standaardoverschrijvingen en automatische incasso’s. Er zijn echter ook betaalinstrumenten die in de kern een overschrijving of automatische incasso zijn, maar die worden gecombineerd met aanvullende kenmerken of diensten. Denk hierbij aan het vooraf invullen van de betaalgegevens of het versturen van berichten aan betaler en begunstigde, zoals bij iDEAL gebeurt. In dat geval mag de winkelier niet de kosten van de onderliggende overschrijving of automatische afschrijving doorberekenen aan de klant, maar wel de werkelijke kosten voor het gebruik van de additionele diensten of kenmerken.

Nu de invoering van de PSD2 wel heel dichtbij komt, is het voor jou als webwinkelier heel belangrijk om je huidige check-out na te lopen of je wel voldoet aan deze nieuwe regels. Voor meer informatie over de impact van de PSD2 op creditcards, check dan ook dit artikel op de site van ANVR.

Nieuwe betaalmiddelen accepteren?

PSD2 maakt het mogelijk dat er nieuwe spelers de betaalmarkt betreden. Moet je dan ook alle nieuwe betaaloplossingen ineens verplicht accepteren? Nee, dat is zeker niet het geval. Elke webwinkel moet daarbij een eigen afweging maken. De ideale combinatie hierbij is natuurlijk een perfecte mix van bereik, kosten en conversie, een adagium dat ook onder PSD2 relevant blijft.

De nieuwe betaalwet maakt het ook mogelijk dat je webshop zelf – of via derden – de betalingen gaat initiëren. Zolang je de juiste papieren binnen hebt natuurlijk. Dit is interessant wanneer je bijvoorbeeld een intensieve klantrelatie wilt opbouwen. Maar ook credit scoring of andere diensten op basis van rekeninginformatie zijn hierbij mogelijk.

Sterke klantauthenticatie

Een van de doelstellingen van PSD2 is het terugdringen van het aantal fraudegevallen. Met andere woorden, de veiligheid moet omhoog. Dit doet de PSD2 door eisen te stellen aan de manier waarop klanten in de check-out afrekenen. Het voordeel voor Nederlandse klanten is dat we met iDEAL altijd al voldeden aan deze nieuwe eisen. Daarnaast gaat de creditcard in Nederland vaker dan in andere landen gepaard met twee-factorauthenticatie. Een goed voorbeeld hiervan is 3Dsecure. De kans is daarom groot dat je webshop op dit gebied al voldoet aan de nieuwe regels, maar we raden toch aan om dit nog goed te controleren bij je payment service provider.

Deel dit nieuwsartikel