Nieuwe look Thuiswinkel.org: Fenêtre over het ontwikkelen van websites

Gepubliceerd op: 27 mei 2021
Bijgewerkt op: 29 september 2021
Geschreven door
Interview Fenetre 800X400

Zoals je wellicht al gezien hebt heeft onze website een transformatie ondergaan. Niet alleen de teksten en beelden zijn aangepakt; ook is het onderscheid tussen de pagina’s voor consumenten en leden verder doorgevoerd. Zo is er voor beide doelgroepen nu een eigen menu met relevante onderwerpen. Voor leden en business partners is daarnaast via een afgeschermd deel van de website ook relevante informatie te vinden zoals de algemene voorwaarden generator. Adriënne van Engelen (Project Lead) en Eric Kruis (Tech Consultant) van Fenêtre delen hun kennis over het ontwikkelen van een nieuwe website.

De uitwerking van de user experience, de technische realisatie en het projectmanagement voor de nieuwe website was in handen van onze partner Fenêtre Online Solutions. Fenêtre is een full service leverancier van online oplossingen. Ze helpen klanten met websites, portals, online business applicaties, systeemintegratie en advies.

Gebruiksvriendelijke website

User experience gaat om de ervaring van bezoekers. Over wat ze nodig hebben, de informatie die beschikbaar is en het doel dat je hebt met de website. Met een goede gebruikerservaring maak je het voor bezoekers makkelijk om de juiste informatie te vinden en/of een aanvraag te doen. Dit gaat verder dan alleen de pagina’s op de website. In het geval van Thuiswinkel.org is een belangrijk onderdeel van een goed werkende website en een goede gebruikerservaring de integratie met andere databases zodat op het juiste moment de juiste content aan de websitebezoeker getoond kan worden. Dit is door Fenêtre in het interactief en technisch voortraject in kaart gebracht.

Adriënne: “Het voortraject is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een nieuwe website. Toch wordt nog vaak aan deze stap te weinig aandacht besteed. Ik zie helaas nog regelmatig gebeuren dat eigenlijk direct gestart wordt met het grafisch ontwerp van de website terwijl de sitestructuur, interactie en gewenste werking van de functionaliteiten nog niet goed zijn uitgewerkt.”

Optimale gebruikservaring

Een andere belangrijke stap in het project was het toetsen van de ervaring van de verschillende doelgroepen met de nieuwe website. In nauwe samenwerking met Thuiswinkel.org heeft Fenêtre een gebruikersonderzoek uitgevoerd onder (potentiële) gebruikers van de website waarbij de ervaringen op verschillende niveaus zijn gemeten. Adriënne: “Er is gekozen om het gebruikersonderzoek niet uit te voeren op een prototype, maar op een werkende versie van de website. Zo hebben we de werkelijke gebruikerservaring kunnen zien. Dit geeft een meer accuraat resultaat dan een onderzoek via een prototype.”

In het gebruikersonderzoek is het Technology Acceptance Model (TAM) gebruikt. Dit is een veelgebruikt model voor het voorspellen van het gebruik van nieuwe technologieën, zoals websites. Uitgangspunt is dat de intentie tot gebruik van een website de beste graadmeter is voor het daadwerkelijke gebruik van deze website in de toekomst. De intentie wordt bepaald aan de hand van bruikbaarheid, gebruiksgemak en visuele aantrekkelijkheid.

Multidisciplinaire aanpak

Fenêtre en Thuiswinkel.org hebben met een ervaren, multidisciplinair projectteam intensief samengewerkt tijdens de verschillende fases van het project. Zo was Eric verantwoordelijk voor het technisch voortraject en de realisatie van verschillende koppelingen en formulieren. Eric: “Voor consumenten die Thuiswinkel.org bezoeken om te controleren of ze veilig een online aankoop kunnen doen is het van cruciaal belang dat de ledenlijst en geldigheid va de certificaten altijd actueel zijn. De koppeling voor de synchronisatie van de ledenlijst is daarom voor livegang uitgebreid door alle betrokken partijen en getest in een acceptatie-omgeving.”

Heb je een online vraagstuk of kun je hulp gebruiken met jouw website, portal of complexe koppeling? Neem in dat geval contact op met Nathanael Buwalda van Fenêtre.

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze business partner

Fenêtre B.V.

Nathanael Buwalda
Silhouette Profielfoto Man

Deel dit nieuwsartikel