Lastvan.com: “We geven met onze Groningse nuchterheid onze klant online een dorpsgevoel”

Categorie
Gepubliceerd op: 25 augustus 2020
Bijgewerkt op: 18 februari 2021
Interview Lastvan Bestrijdingsmiddel Pesticide Plant 800X400

Overlast van ongedierte of onkruid, daar heeft iedereen weleens mee te maken. En dat is precies waarom de webshop Lastvan.com is opgestart. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor bestrijdingsmiddelen en de impact ervan op het milieu. We spreken Lennart Gouman, mede-eigenaar van de webshop, over hoe hij hiermee omgaat. Daarnaast waren we ook erg benieuwd wat zijn online uitdagen zijn en of corona impact heeft gehad op zijn bedrijfsvoering.

Even voorstellen, wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Lennart Gouman en ik ben sinds 2007 actief in de online verkoopbranche en sinds 2011 doe ik dit met mijn compagnon Harold Begeman. Zo ben ik mede-eigenaar van The Online Retail Company, waar Lastvan.com ook onder valt. Deze webshop is ontstaan vanuit de vraag van consumenten om mensen te helpen met hun tuinprobleem. Dit loopt enorm uiteen, denk maar aan mollenproblemen en de oplossing om deze te verdrijven, onkruid tussen de tegels en overlast van insecten.”

“We hebben met The Online Retail Company zo’n vijftien webshops en iedere webshop heeft zo zijn eigen specialisme binnen huis, tuin en lifestyle. We richten ons dus met name op niches en hebben bewust gekozen om geen warenhuis te zijn. Ik geloof in een specialistische webshop en we zijn ook echt specialisten met verstand van het product dat we verkopen. Hierdoor kunnen we alle vragen van onze klanten beantwoorden en een goed advies geven.”

Kun je iets meer vertellen over de webshop Lastvan.com?

“Lastvan.com is een online tuinwinkel: we verkopen alles wat met tuin te maken heeft behalve levende producten, zoals planten en dieren. Ons aanbod loopt uiteen van tuinmest tot aan bestrijdingsmiddelen. In onze webshop staan drie pijlers centraal:

  • Service: we doen niet moeilijk over retourneren en willen de klant zo goed mogelijk helpen.
  • Kennis: als er vragen zijn, is er altijd een productspecialist die antwoord geeft vanuit zijn of haar expertise en opleiding.
  • Vriendelijkheid: met onze Groningse nuchterheid is het de doelstelling om het dorpsgevoel online over te brengen naar de klant, informeel en vertrouwd.

Dankzij deze pijlers hebben we veel terugkomende klanten. Een klant krijgen is namelijk niet moeilijk, maar een klant behouden is de kunst. Op de lange termijn hebben we hierdoor een stevig fundament opgebouwd. We zijn in een klein dorp begonnen en dat gevoel willen we meenemen.”

Welke belangrijke (duurzame) ontwikkelingen zien jullie?

“Milieubewust zijn is heel belangrijk voor ons; al zo’n tien jaar geleden zijn we begonnen met het zoeken naar alternatieven voor de producten die we verkopen om langzaam af te stappen van chemische producten. Ons assortiment bestaat nu al voor 70% uit biologische en ecologische producten en voor 30% uit chemische. We zijn bijvoorbeeld de samenwerking aangegaan met een plantversterkend product, wat goede oplossingen biedt en een prima alternatief is voor het chemische element.”

“Ondanks dat we deze omschakeling tien jaar geleden zijn begonnen, zien we nog maar een lichte stijging van bewuste klantvragen. We hopen dat onze klanten ook steeds bewuster worden op dit gebied en willen daar dan ook een rol in spelen.”

Wat is op dit moment jullie grootste uitdaging en hoe pakken jullie dit aan?

“Zoals aangegeven willen we een rol spelen in de bewustwording van onze klant. Dit gaan we aanpakken door met onze productinformatie de klant nog beter te informeren. Daarnaast willen we ons assortiment klaarmaken om de laatste stap te zetten richting volledig ecologisch en biologisch. We helpen onze klanten hier in de toekomst mee om de juiste keuze te maken en maken duidelijk hoe zij zorgvuldig gebruik kunnen maken van een bepaald product.”

“Voor The Online Retail Company in het algemeen zien we een uitdaging om in de toekomst voorzichtig te groeien. Een stevig fundament is daarbij het belangrijkst.”

Milieu Centraal start binnenkort met de campagne ‘Beter Bestrijden’ om consumenten bewust te maken van bestrijdingsmiddelen. Verkeerd gebruik van bestrijdingsmiddelen is gevaarlijk voor mens, dier en milieu. Hoe zorgen jullie voor bewustzijn van je klant?

“We zijn blij dat deze beweging ontstaat. Waar wij vanaf het allereerste begin mee bezig zijn, is om de klant zo compleet mogelijke informatie te geven over het product, door aan te geven welke stoffen erin zitten en of het bijvoorbeeld een chemisch of semi-chemisch product is. Goede productinformatie is superbelangrijk. Daarnaast hopen we dat er in de toekomst steeds meer biologische producten beschikbaar zijn.”

Op welke andere manieren zijn jullie bezig met het milieu?

“We hebben twee jaar geleden het hele pand voorzien van ledverlichting en alle tl-balken zijn vervangen, zowel op kantoor, in het magazijn als in de winkel. Daarnaast kijken we heel kritisch naar onze verpakkingen. We werken met een gerecyclede kartonnen doos, gebruiken zo min mogelijk opvullingsmateriaal en als we dit gebruiken, bestaat het uit biologisch zetmeel. Ook geven we de klant informatie over hoe te recyclen, want dit product kan gewoon in de compostbak. Je kunt het zelfs opeten als je dit wilt, want het is wateroplosbaar.”

Heeft de uitbraak van COVID-19 veel gevolgen gehad voor jullie webshop(s)?

“Direct vanaf de start van de corona-uitbraak hebben we de fysieke winkel gesloten en hebben we besloten om deze de rest van het jaar dicht te houden. Dit om ons personeel te beschermen, maar ook vanwege de uitzonderlijke drukte. We hebben al het personeel en ruimte nodig om online bij te kunnen blijven en alle binnenkomende orders tijdig te kunnen verwerken. De online verkoop is meer dan verdubbeld, aangezien veel mensen in de tuin aan de slag zijn gegaan. We zien ook dat er veel nieuwe online kopers zijn, want we hebben in het tweede kwartaal maar liefst 800% nieuwe klanten mogen begroeten. Dit waren echt unieke aankopen en dus geen terugkerende klanten.”

Jullie zijn ook al langere tijd lid van Thuiswinkel Waarborg. Welke voordelen zie je?

“We hebben gekozen voor Thuiswinkel Waarborg vanwege het stuk betrouwbaarheid dat het keurmerk met zich meebrengt. De consument herkent het logo en weet, “Dat zit goed”. Ten tweede waarderen we de juridische hulp en de klachtenbemiddeling. Als wij er met de klant niet uitkomen, dan kunnen we bij jullie terecht. Gelukkig is dit nog niet gebeurd, maar het is fijn om dit vertrouwen naar de consument te hebben.”

Afsluitend, hebben jullie een ‘gouden’ (ondernemers)tip voor andere webshops?

“Dit klinkt cliché, maar je moet doen wat je leuk vindt. Als je dat doet, heb je plezier in je werk en ga je met plezier om met je klant. Dit bevorderd de verkopen”

Deel dit nieuwsartikel