Kabinet komt ook webwinkels tegemoet met noodpakket

Categorie
Gepubliceerd op: 18 maart 2020
Bijgewerkt op: 28 januari 2021
Laptop En Creditcard 800 X 200

Gisteravond heeft het kabinet een ongekend groot noodpakket aan maatregelen en financiële steun bekendgemaakt. Dit pakket is erop gericht de economische schade die wordt veroorzaakt door het coronavirus te beperken. Door zowel werkgevers, werknemers als zzp’ers te ondersteunen, hoopt het kabinet dat het economisch na afloop van deze bijzondere tijd zo snel mogelijk verloopt.

Het noodpakket bevat miljarden euro’s aan financiële steun evenals een versoepeling van de bestaande regelgeving. Thuiswinkel.org waardeert het leiderschap van het kabinet in deze moeilijke periode en heeft respect voor dit historische pakket. Ondanks dat er op bepaalde gebieden een groei in online bestedingen is waar te nemen, zijn er ook veel onder online spelers die een moeilijke tijd tegemoet gaan. De hulp die nu vanuit de regering wordt geboden, is dus ook zeker goed nieuws voor de Nederlandse webwinkeliers die zijn getroffen door de gevolgen van het coronavirus.

Inhoud van het noodpakket

Het noodpakket van de regering bevat onder andere het volgende:

  • Een noodfonds van € 11-20 miljard zonder hard plafond.
  • Een uitbreiding van de werktijdverkorting; de overheid neemt 90% van het salaris van werknemers over, zolang niemand ontslagen wordt.
  • Zzp'ers kunnen aanvullingen vragen voor het levensonderhoud.
  • Bedrijven hoeven de komende drie maanden geen belasting te betalen.
  • Een half jaar uitstel voor de aflossing van leningen voor kleine ondernemers.
  • Een noodloket waar de zwaarst getroffen bedrijven direct € 4.000 krijgen (het kabinet komt nog met een lijst met sectoren).

In Nederland zijn de economische en maatschappelijke gevolgen van het coronavirus voor iedereen voelbaar. Daarom komt het kabinet met de volgende maatregelen.  Tegemoetkoming in loonkosten voor werkgevers om ontslagen te voorkomen. Tijdelijke inkomensondersteuning zelfstandigen, gemeentelijke uitkering voor levensonderhoud en/of lening voor bedrijfskapitaal. Versoepeling uitstel van betaling belasting. Verlaging invorderingsrente en belastingrente naar 0,01% (verschillende ingangsdata). Garantie ondernemersfinanciering verhoogd. Overheid staat garant voor leningen aan (middel)grote bedrijven. Kredietverstrekker Qredits helpt kleine ondernemers met rentekortingen. Kabinet ondersteunt met € 6 miljoen. Borgstelling MKB-Landbouwkredieten verruimd. Land- en tuinbouwbedrijven kunnen makkelijker geld lenen. Overleggen over stopzetten toeristenbelasting (Rijk/gemeenten) en eventueel maatwerk voor cultuursector. Een noodloket voor ondernemers in getroffen sectoren, zoals horeca, culturele instellingen, evenementen- en reisbranche. Verruiming BNKB-regeling. Financiers kunnen sneller geld lenen aan mkb. Toegezegd op 12 maart 2020. Op Rijksoverheid.nl/coronavirus staat waar u terecht kunt voor deze maatregelen.

Maatregelen in het buitenland

Ook op Europees en mondiaal niveau worden er veel maatregelen getroffen​. Zo heeft de Europese Commissie een noodfonds van € 37 miljard vrijgemaakt, mogen landen hun begrotingsnorm tijdelijk laten varen, worden de staatssteunregels versoepeld en mogen toezichthouders zich soepeler opstellen met betrekking tot de financiële buffereisen van banken.

Thuiswinkel.org ziet de focus op het in stand houden van bedrijven als de beste kans voor een economisch herstel. Door werkgevers, werknemers en zzp'ers op deze manier te steunen, voorkomt het kabinet dat bedrijven omvallen wat zorgt voor een beperking van  permanente schade.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het noodpakket van de overheid op de volgende pagina’s:

Deel dit nieuwsartikel