Hoe relevant is blockchain voor de retailketen?

Categorie
Gepubliceerd op: 5 september 2018
Bijgewerkt op: 17 februari 2022
Blockchain Vierkanten Gekoppeld

Op donderdag 30 augustus stond de eerste bijeenkomst van de nieuwste expertgroep van ShoppingTomorrow op het programma. Uit onderzoek in de markt bleek dat er serieuze vraag naar informatie over blockchain was en daar speelt het onderzoeksplatform graag op in. Met voorzitter Stefan Taubert van CryptoTaub aan het roer kwamen afgelopen week ruim twintig blockchainexperts van uiteenlopende bedrijven uit het hele land bij elkaar in Zeist. Redacteur Richard van Welie doet verslag van de bijeenkomst.

Na een korte introductie door Stefan en een presentatie over wat ShoppingTomorrow nu precies inhoudt, werd besproken wanneer de experts vinden dat ze succesvol onderzoek hebben gegaan. Hierbij liepen de meningen uiteen, maar over het algemeen was de consensus dat het geen al te technisch verhaal mocht worden. De retailer heeft veel meer aan een beschrijving van de mogelijkheden en kansen dan aan een technische analyse van hoe blockchain precies werkt.

Verschillende inzichten

Vervolgens gingen de experts aan de slag met de opgestelde vraagstelling rondom hun onderzoek: ‘Wat is de impact van blockchain op de retailketen op korte en lange termijn?’ Bij het brainstormen in subgroepen werd de onderzoeksvraag in drie delen opgedeeld:

  • Wat wordt precies bedoeld met impact?
  • Wat verstaan we onder retail(keten)?
  • Wanneer is iets korte termijn en wanneer lange termijn?

Omdat de aanwezige experts in uiteenlopende onderdelen van het Nederlandse bedrijfsleven werkzaam zijn (zoals bij hogescholen, de retailbranche en de financiële dienstverlening), werd het al snel duidelijk dat er verschillende meningen waren. Op welk type impact wil de groep zich richten? Op de transparantie? Op de schaalgrootte? Of toch op het businessmodel? Het wordt veel te veel als alles beschreven moet worden.

En wat is de retailketen eigenlijk? Hebben we het dan alleen over b2c of valt de opkomende ruileconomie hier ook onder? En uit welke partijen bestaat de keten en vallen die allemaal binnen de scope? Ten slotte is het tijdselement ook een onderwerp van discussie. Is korte termijn één of vijf jaar? Of moeten we dingen beschrijven waar retailers vandaag of morgen al mee aan de slag kunnen. Dat laatste zou het onderzoek wel een stuk praktischer en concreter maken.

Blockchain toekomstmuziek?

Na de pauze bogen de experts zich over een volgend vraagstuk: het noemen van blockchaininitiatieven die al actief zijn. Het was verrassend om te zien in hoeveel gevallen blockchain al een rol speelt. Wie denkt dat blockchain een technologie is waarvan de impact pas over een x aantal jaar noemenswaardig wordt, komt bedrogen uit. Via initiatieven als Ecocoin, Moyee Coffee en Guts wordt blockchain al ingezet om bepaalde aspecten binnen de retailbranche te verbeteren. Bijvoorbeeld via het:

  • aanbieden van nieuwe betaalmethoden;
  • verduidelijken van processen;
  • voorkomen van fraude;
  • verbeteren van een loyaliteitsprogramma
  • optimaliseren van know your customer-processen
  • in kaart brengen van de herkomst van producten (provenance).

De impact van blockchain is al lang merkbaar binnen onze samenleving, al is het nog steeds mogelijk dat blockchain slechts een hype blijkt te zijn. Er zijn namelijk nog geen toepassingen die onomstotelijk aantonen dat blockchain beter werkt dan huidige technologieën. Wel zijn er talloze fantastische initiatieven die laten zien waartoe blockchain allemaal in staat kan zijn. En de komende jaren (of misschien wel maanden of weken) zullen deze mogelijkheden wellicht groter en uitgebreider worden.

Kortom, het wordt voor de groep zaak om de vraag duidelijk af te bakenen zodat de Nederlandse retailer via dit onderzoek op een praktische manier geholpen kan worden. De eerste stappen zijn tijdens de eerste meeting gezet, maar een verdere aanscherping van de vraagstelling zal de komende weken plaatsvinden.

Niet voor niets dus dat deze expertgroep zich er de komende periode enthousiast op gaat storten, om Nederlandse retailers een helpende hand te bieden bij de opkomst van deze fascinerende technologie.


Download de bluepaper

Deel dit nieuwsartikel